новини

«Ці люди творять історію!»

14.11.2023 | cb — Немає коментарів
0

У своїй хвалебній промові Олександра Бінерт з Альянсу українських організацій (Берлін) високо оцінила діяльність контактгрупи «Мюнхен Київ Квір» протягом останніх років і вручила з цієї нагоди премію імені Ганса Петера Гаусшільда від Німецької організації допомоги хворим на СНІД. Цією публікацією ми маємо честь оприлюднити дану промову у її повній текстовій формі. Для нас це велика радість і ми вдячні за таку нагоду!

Сьогодні є надзвичайно важливим, не зважаючи на кордони, бачити і по-справжньому сприймати та розуміти одні одних; розуміти, що саме відбувається, а також робити видимим досвід людей, які за інших умов могли б залишитися непобаченими; завжди діяти на рівних, а особливо співпрацювати з людьми на місцях на партнерських засадах; на тривалих засадах cформувати сітку активістів, діяльність якої вже виходить за межі дисятиліття. Все перелічене стосується контактгрупи “Мюнхен Київ Квір”.

Вручення нагороди керівними органами організації: Ульфом Крісталом (зліва) та Свеном Вармінським (справа) разом з промовицею Олександрою Бінерт; тут же: Станіслав Міщенко, Конрад Бреєр та Стефані Гюглер з контактгрупи „Мюнхен Київ Квір“. Фотографія: Бригітта Думмер.

Читаючи їх самоопис на вебсторінці, можна припустити, що вони являються так званою проміжною ланкою між квір-сценами Мюнхена й Києва, а то і всієї України. Вони ініціюють проекти, задумують, координують та втілюють їх у життя. Вони роблять все це самостійно або у співпраці з іншими представництвами та ініціативами однієї й тієї ж спільноти або організації. Вони –  Ваш надійний друг і порадник та завжди радо на Вашому боці.

З цим усім власне можна дуже легко погодитися, однак із погляду на вплив їх дій, це можна назвати занадто скромним описом. Адже саме ці люди творять історію.

В ОСНОВІ всього – започаткування міст-партнерств Києва та Мюнхена

Дана контактна група виникла в рамках партнерства міст Києва й Мюнхена. Спочатку з’явилася думка запросити делегацію з Києва на святковий парад, присвячений Дню Святого Христофора (відомий під назвою «Мюнхен Прайд») у 2012-му році. Після участі Київської делегації у параді відбулося багато цінного обміну досвідом та цікавого спілкування. Так розпочалася багаторічна співпраця і започаткувалася контактгрупа «Мюнхен Київ Квір».

Першими з активістів були Конрад, Сибіла та Уве з міста Мюнхен, а також Стас із Києва. Після цього контактгрупа росла і розвивалася, залишалася у творчому потоці й відкривалася до всього нового.

І якщо на початку вони хотіли стати просто своєрідним місточком (яким вони звісно так чи сяк залишаються), то наразі спектр їх діяльності вже розширився настільки, що неможливо знайти нічого, чого вони б не зробили: це і переклади книжок, і виставки, і навіть заходи для створення видимості та презентації ЛГБТIК+спільноти, а перед усім трансгендерних осіб, перед громадськістю; спільні проекти і воркшопи для волонтерів, які приїхали на один тиждень з України, щоб познайомитися з квір-сценою Мюнхена, і багато-багато іншого.

Ювілейний захід, присвячений 40-річчю Німецької організації допомоги хворим на СНІД. Фото: Бригітта Думмер.

Тут завжди думають та діють на партнерських засадах: перш за все, контактгрупа «Мюнхен Київ Квір» насправді мала на меті бути з’єднуючим місточком, завдяки якому стали і могли стати видимими спільноти, які задіяні в ініціативах самодопомоги. 

Зараз цей місточок виріс до розмірів великого моста і навіть чогось набагато більшого. Цей міст є складовою частиною актуальних подій та одним із найважливіших і найуспішніших міжнародних муніципальних проектів у Німеччині. Він поширюється на обидва суспільства – німецьке та українське. Зараз ці проекти поширюють свій вплив на всю територію України.

Поширення впливу проектів на територію всієї України

Те, що на перший погляд звучить дуже просто, насправді приховує за собою невтомну титанічну працю, яка сформувала ціле покоління – як в Україні, так і в Німеччині. Зараз серед їхніх партнерів є організації й ініціативи по всій території України, а зокрема у містах Вінниці, Запоріжжі, Одесі, Харкові, Києві та Львові. Крім того ними надається підтримка різним організаціям, котрі займаються профілактикою СНІДу. 

Дуже важлива співпраця відбувалася – особливо в окремих областях України – з Гей-альянсом Україна. У 2016 році, коли в Україні було припинено фінансування програм профілактики СНІДу, «Мюнхен Київ Квір» профінансував квір-притулок за кошти зібраних пожертв. Що означає мати квір-притулок в одній з областей України? – В першу чергу, це означає отримати право на самовизначення та свободу вибору. А також це означає можливість бути людиною, ні перед ким не ховаючись, а тим більше не прикидуючись кимось, ким ти не являєшся.

Лауреати премії імені Ганса Петера Гаусшільда: Конрад Брейєр, Стефані Хюглер, Станіслав Міщенко (зліва направо) з контактгрупи «Мюнхен Київ Квір». Фото: Бригітта Дyммер.

Ще одним гарним прикладом плідної співпраці стало запрошення у 2018-му році квір-хорів з України взяти участь у Мюнхенському фестивалі квір-колективів під назвою «Різні голоси» (“Various Voices”). Подібний фестиваль під назвою “Квір-Фест” було зорганізовано згодом і в місті Одесі на основі попереднього прикладу співпраці та завдяки отриманим контактам: тепер запрошені з Мюнхена квір-хори приїжджають з виступами до Одеси. І тут маю сказати, що я могла би годинами перераховувати подібні проекти.

Запуск «КиївПрайду» – початок видимості

Однією із найважливіших віх у розвитку цієї ініціативи стала щорічна участь Мюнхенської делегації, починаючи з 2012-го року, у параді «КиївПрайд», яка в окремі роки налічувала понад 20 осіб. Я дуже захоплююся мужністю цих людей, чия присутність не лише надавала підтримку, а й мала важливий та тривалий вплив на розвиток подій в Україні. 

Самі перші з парадів «КиївПрайд» означали конкретну небезпеку для життя чи здоров’я всіх їх учасників. Однак згуртованість української квір-сцени та міжнародні впливи й кооперації з роками сильно змінили цю ситуацію. На політиків чинився тривалий тиск. За характером своєї підтримки контактгрупа «Мюнхен Київ Квір» була однією з перших організацій, яка здійснювала дійсно довготривалий вплив на події. За кілька років ця підтримка допомогла «КиївПрайду» буквально вийти із задвірків на центральні вулиці – і в психологічному сенсі, і в метафоричному.

Тепер «КиївПрайд» міг відбутися.

Ювілейний захід, присвячений 40-річчю Німецької організації допомоги хворим на СНІД із Барбі Брейкаут (праворуч) і Хольгером Віхтом. Фото: Бригітте Думмер.

Після російського вторгнення в Україну 24-го лютого 2022-го року контактгрупу «Мюнхен Київ Квір» було перетворено на гуманітарну організацію.

Ця організація надає індивідуальну підтримку та допомогу для ЛГБТІК+ організацій в Україні, а головним чином для квір-жертв, які рятуються від війни і потребують допомоги. Контактгрупа «Мюнхен Київ Квір» була співзасновницею «Альянсу екстренної допомоги квір-особам в Україні» разом із іншими понад 40-ма організаціями у Німеччині. «Альянс екстренної допомоги квір-особам в Україні», який співпрацює з понад 15-ма місцевими неурядовими організаціями (НУО) в Україні, зібрав один мільйон євро для допомоги квір-особам у біді. Крім усього названого, контакти та досвід, які контактгрупа «Мюнхен Київ Квір» набула протягом багатьох років, були вирішальними для забезпечення швидкого надходження потрібної допомоги. 

Поїздки солідарності в зону бойових дій

Члени контактгрупи «Мюнхен Київ Квір», серед яких була і Сибіла, приїхали в Україну, щоб виявити солідарність із своїми тамтешніми друзями, передати гуманітарну допомогу та, перш за все, бути ближчими до людей у біді. З одного боку Сибіла пережила жахливі ракетні обстріли в Україні, а з іншого отримала багато слів вдячності від місцевих жителів за те, що про них думали і пам’ятали у таку складну хвилину. Вона задокументувала свою подорож у вигляді фільмів і текстів, а також зібрала важливі пожертви. Лише ця одна поїздка допомогла зібрати 14 тисяч євро. 

«Мюнхен Київ Квір» також збирає історії під гаслом «Як Вам живеться на війні?» і таким чином привертає увагу громадськості до життів та доль квір-особистостей. Тут хочу звернути увагу на історію Лери, транс-людини з міста Олешок, що на Херсонщині. Треба згадати, що місто Олешки і до сьогоднішнього дня ще не звільнили від окупації. Саме завдяки контактгрупі «Мюнхен Київ Квір» ми знаємо, що означає жити як транс-особистість на окупованих Росією територіях. 

За допомогою херсонської організації «Інша» Лера змогла втекти через Крим, а потім і через Росію та Естонію до Берліна у Німеччині, де і проживає на сьогоднішній момент.

Ювілейний захід, присвячений 40-річчю Німецької організації допомоги хворим на СНІД. Фото: Бригітта Думмер.

«Мюнхен Київ Квір» зараз має намір створити притулки і безпечні простори для розміщення квір-біженців з України. Метою цього було і є забезпечення можливості для квір-біженців прибути до Німеччини і приєднатися до тутешніх спільнот. І це – вже величезне завдання! Хоча й лише одне з багатьох на порядку денному. 

11-го липня 2023-го року в Берліні було відкрито фотовиставку «Я з України, я в Україні» зі світлинами та історіями квір-людей з України. Виставку створив «КиївПрайд», а завдяки контактгрупі «Мюнхен Київ Квір» її видали ще й у Німеччині на німецькій мові. У співпраці з громадською організацією „PlusUkrDe» – Позитивні українці Німеччини e.V. та Альянсом українських організацій було організовано й облаштовано тематичні станції з фотографіями у Берліні. І знову квір-долі можуть стати більш помітними під час війни. 

Завдяки контактгрупі«МюнхенКиївКвір»

Я хочу подякувати контактній групі «Мюнхен Київ Квір» за їхню працю, за їхнє велике й добре серце, а також за їхню мужність і яскравий приклад безмежної солідарності та людяності. 

Попереду у нас ще багато роботи. Загарбницька війна Росії в Україні й надалі триває. Люди, особливо квір-особистості в Україні, та всі ті з них, хто втікають від війни, продовжують потребувати нашої допомоги та підтримки. Тут ідеться про притулки й безпечні простори, а також подальшу антидискримінаційну роботу.

Лауреати премії Ганса Петера Гаусшільда: контактгрупа «Мюнхен Київ Квір» та Німецька організація допомоги хворим на СНІД з міста Eмсланд. Фото: Бригітта Думмер

Цього року вперше в історії України Міністерство оборони України, Міністерство юстиції та окремі комітети Верховної Ради України офіційно підтримали законопроект про реєстрацію цивільних партнерств (для одностатевих і різностатевих пар). Тепер ми всі з нетерпінням очікуємо рішення парламенту щодо цього питання. Цей прорив також відбувся завдяки нашим міжнародним союзникам – в особливу чергу таким з них як «Мюнхен Київ Квір». Своєю працею вони справді творять історію.

Ганс Петер Гаусшільд, тезка премії, яку буде почесно вручено сьогоднішнього вечора, буквально уособлював усією своєю суттю та невтомною працею «відучування соціальних кордонів». Робота контактгрупи «Мюнхен Київ Квір» з її безмежною солідарністю здійснюється цілком у дусі «відучування» і «здолання» соціальних кордонів, а разом з тим є невпинною практикою єдності та взаємопідтримки людей.

З найкращими побажаннями на майбутнє

Я бажаю контактгрупі «Мюнхен Київ Квір» багато сил та натхнення для подальшої невтомної праці і дуже радію, що саме їм сьогодні буде вручено однойменну премію імені Ганса Петера Гаусшільда.

Коментарі закриті.