новини

ЛГБТІК* та війна

24.07.2023 | cb — Немає коментарів
0

Чи можете ви уявити, як це – жити в умовах війни для ЛГБТІК*-спільноти в Україні? Правозахисний ЛГБТ-центр “НАШ СВІТ” у своєму нещодавньому звіті розповідає про спільноту, яка невтомно допомагає збройним силам у протистоянні російській агресії, водночас борючись із суворими реаліями війни.

Як і для всього українського суспільства, головними питанням ЛГБТК спільноти у 2023 році була допомога збройним силам в опорі російській агресії та виживання в умовах війни. Багато українських ЛГБТК організацій у ці важкі часи зосередили свої зусилля на підтримці спільноти, зокрема, надаючи екстрену матеріально-фінансову допомогу постраждалим від бойових дій та тимчасовий прихисток переселенцям з окупованих і небезпечних територій у шелтерах. Деякі організації зі сходу та півдня України були вимушені практично повністю евакуювати свій персонал у відносно безпечні регіони, самі ставши вимушеними переселенцями.

Nastya. Photo: Evgen Lesnoy

Громадська діяльність по захисту прав ЛГБТК людей у цьому році була зосереджена, переважно, на адвокації ухвалення закону про реєстроване цивільне партнерство, особливо з боку ГО «Українські ЛГБТ+ військові за рівні права» та просто відкритих ЛГБТК військових, у чому їм активно допомагали журналісти та інші ЛГБТК організації. Ця діяльність призвела до помітної активізації гомофобних релігійних активістів і військових, які намагалися всіляко применшити заслуги ЛГБТК військових або взагалі заперечували їх існування. Варто зауважити, що не надто толерантне ставлення до ЛГБТК людей в українському суспільстві примушує їх переважну більшість приховувати свою ідентичність, зокрема й на військовій службі; відкриті ЛГБТК в Україні досі складають незначну частку від їхньої загальної кількості.

Хоча, загалом, ставлення до ЛГБТК людей в українському війську можна охарактеризувати як терпиме, через відсутність офіційної політики Міноборони та МВС у цьому питанні, все залежить від конкретних обставин. Трапляються окремі прикрі випадки нетолерантного поводження та навіть насильства. Найбільш нетерпимим ставленням до ЛГБТК відрізняються різного роду добровольчі підрозділи, сформовані праворадикальними організаціями; однак, це не створює серйозних проблем через те, що в них служать саме добровольці з відповідними ідеологічними поглядами, серед яких немає відкритих ЛГБТК людей.

Проблиски надії та стійкості

ЛГБТК активісти, які служать в ЗСУ, повідомляють, здебільшого, про нейтральне ставлення з боку товаришів по службі та командування і відсутність дискримінації у просуванні та відзнаках за добросовісну службу. Єдина відкрита трансґендерна жінка в ЗСУ, американська доброволиця, військова журналістка Сара Ештон-Сірілло нещодавно стала ведучою офіційних англомовних новин сил Територіальної оборони.

Трансґендерні люди подекуди відчувають проблеми з потрібними гормональними препаратами — як з їх наявністю, так і з вартістю на тлі загального зменшення своїх доходів. ЛГБТ та благодійні організації, наскільки можливо, намагаються допомогти їм у вирішенні цієї проблеми.

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога ЛГБТІК* організаціям Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Коментарі закриті.