12-та ЛГБТ-конференція: Наш звіт з Києва

12-й Українська ЛГБТІ * конференція відбулася цього року з 11 по 13 вересня під девізом “Шлях до рівності” у Києві. Близько 150 учасників з 13 партнерських організацій прийшли визначити цілі своєї роботи та обмінятися інформацією. Основними темами конференції були здоров’я, права та керівництво, на яких щоранку та вдень проводились короткі презентації. Крім того, щодня проводились панельні дискусії між експертами, а також дискусії щодо формулювання спільних цілей та імпульсів, які були адресовані представникам чотирьох основних партій у парламенті. В останній день конференцію завершили семінари з формулювання цілей та плану дій.

Мюнхенський Київський квір був представлений Максиміліаном Леосоном , щоб знайти нових партнерів по співпраці та представити нашу власну, особливу форму активності. З цією метою він виступив з презентацією на тему лідерства.

Поліція захищає конференцію від нападів

Конференція відбулась частково українською мовою, частково російською мовою, а частково англійською мовою з синхронним перекладом у головному залі конференції. Окрім Німеччини, також були представлені США, Вірменія, Латвія, Білорусь, Росія та Киргизстан. Окрім цього, звичайно, були українські учасники з багатьох міст України, таких як Херсон, Черновіц, Запоріжжя та багато інших. Також були присутні представники ООН та парламенту ЄС. Конференція проводилася на онлайн-платформі menti.com , що оцінювалася після кожної сесії, щоб з’ясувати, чи презентації були корисними для роботи учасників та цікавими для них.

Конференцію підтримали посольства Нідерландів та Німеччини в Києві. Все почалося з прийому та виступів послів першого вечора. Учасників можна було розмістити в готелі, їм було надано сніданок, обід та вечерю, а також кава-брейки. Місце події залишалося таємним до кінця конференції, щоб уникнути конфронтації з опозицією.

Крім того, організатори розмістили охоронців біля входів, і після того, як члени націоналістичних груп були помічені навколо готелю, поліція розмістила машини в деяких стратегічних точках. Учасникам було запропоновано не користуватися громадським транспортом, щоб їхати до центру міста, а користуватися таксі. Це запобігло сутичкам під час конференції. Про окремі виступи:

Marina Herz – Програма малого гранту

Невеликі гранти можуть бути ефективним засобом просування менших проектів, які мають велике значення. Тож у Мелітополі, де багато гомофобії, і люди рідко виходять. Там за допомогою Київпрайд було відкрито громадський центр. Завдяки малим грантам, у Харкові також існує проект, який сприяє транс-видимості; у Кривому Розі вони спонсорували черговий ЛГБТІ * проект. Це саботували праві активісти, яких міліція проігнорувала, незважаючи на скаргу. Тим не менше, майстер-клас, що виходив, міг відбутися.

Friedrich Chernishov – Транс * Покоління

Trans * Generation існує з 2018 року і займається проблемами транс * людей в Україні. Транс * покоління вбачає великі проблеми у стигмі та дискримінації, мимовільному виході з усіх офіційних питань. Мимовільний виїзд & amp; nbsp; та неправильне ставлення – причини, через які транс * люди неохоче вступають на офіційну роботу. Ще одним недоліком є те, що люди не представлені в політиці.

Отже, Trans * Generation хоче змінити поточну ситуацію, створити суспільство без стигми та виключення. На сьогоднішній день успіхи включають відкриття першого громадського центру Trans * (Insight) у Києві та реєстрацію медичних партнерів. Незабаром буде створена база даних з дружніми союзниками , тобто з лікарями, юристами, психологами тощо, які виявляють доброзичливість до ЛГБТІ * людей. Також планується громадський центр у Харкові та Запоріжжі. Все це призначене для підвищення видимості транс * людей у політиці та громадськості.

Dmitry Kobrin – захист для ЧСЧ та транс * людей

Ви можете використовувати онлайн-платформу ga.net.ua , Instagram та Facebook Застосувати молоді людей за місце в безпечному житлі. Потім відповідальні особи запрошують їх на співбесіду, на якій оцінюється, чи можна і потрібно надати місце для проживання. Проживання включає домовленість про житлову площу, а також про навчання чи роботу.

Проект надає юридичні, психологічні та соціальні консультації. Дмитро підкреслив, що намагається якомога швидше обробити заявки, щоб швидко знайти рішення для постраждалих. У притулку не вистачає персоналу для догляду за молоддю та організації. Оператор притулку в Киргизстані запропонував використовувати роботу молодих людей для отримання доходу. Наприклад, він думав про послуги пральні.

Олена Семенова – ситуація жінок ЛБ

У своїй доповіді “Соціальні та медичні проблеми лесбіянок, бісексуалів та інших жінок, які мають статеві стосунки з жінками”, Олена представляє сучасний стан жінок ЛБ. Вони мають справу з дискримінацією, домашнім насильством та жорстоким поводженням, і особливо інтенсивно страждають від певних захворювань та зловживання наркотиками. Група жінок ЛБ та ФСБ ще менш помітна в системі охорони здоров’я порівняно з ЧСЧ. Через значний брак знань та брак даних не існує спеціальних програм профілактики для жінок з ЛБ та ФСБ.

Жінки ЛБ, сказала Олена, повинні стати більш помітними, щоб збирати дані, проводити спільні дослідження, розробляти стратегії та вживати заходів. Важлива знахідка: існує не лише поверхнева, активна дискримінація з боку лікарів, які просто не досліджують ЛГБТІ *. Служба охорони здоров’я також пасивно дискримінує жінок з ЛБ, оскільки інститути не досліджують стан здоров’я жінок з ЛБ, а лікарі не інформуються про їх конкретні проблеми зі здоров’ям. Дослідження Олени опубліковано англійською мовою і незабаром з’явиться українською мовою.

Борис Грачов – Паралавєри

В рамках однорангового проекту колись була розроблена система юристів-юристів – аналог англійської фельдшера для фельдшерів, тобто працівників першої медичної допомоги з попередніми юридичними знаннями без юридичного ступеня – які повинні запобігати кризам та консультувати у разі порушення прав людини. Вони також представлені на KharkivPride для надання допомоги. Основним принципом проекту є довіра до інформації потерпілої сторони.

Цього року Паралавієри вже провели 190 консультацій, опрацювали 45 юридичних документів та порушили дванадцять кримінальних переслідувань. Проект протидіє недовірі жертв до судової влади в цілому, дискримінаційній правовій ситуації та тривалому часу очікування в органах влади. Паралавайер надає юридичну, медичну та психологічну допомогу контактам з міжнародними партнерами та співпрацює зі ЗМІ для тиску на політику. Організація також пропонує навчання для майбутніх юристів-юристів.

За їх статистикою, 58 відсотків актів насильства були скоєні поліцією, а 33 відсотки відбувалися між цивільним населенням.

Сергій – Суд ООН

Суд ООН надає рекомендації щодо внесення змін до законів, які мають бути включені в українське законодавство. Антидискримінація, кримінальне переслідування гомофобських нападів ще не прийняті, а правова ситуація щодо виступу ненависті чи публічних виступів на платформах соціальних медіа залишає бажати кращого. Розмови з міжнародними установами та українським урядом мають на меті це виправити.

Обговорення: як це має тривати далі?

Громада повинна самоорганізуватися, залучити Міністерство освіти та залучити іноземних партнерів. Багато законодавчих змін також потребують підтримки Міністерства охорони здоров’я, наприклад, коли йдеться про транс * людей.

Проблеми слід вирішувати з обох сторін: внутрішньо через освіту та інформацію, включаючи подальше навчання громади, та зовні, наприклад, шляхом співпраці з метою захисту громадянського суспільства, шляхом реєстрації та пошуку гарячих точок, щоб захист міліції можна було гарантувати. Етичним питанням є (фінансова) залежність від західних країн щодо зміни правової ситуації для ЛГБТІ * людей.

Найважливішими кроками на найближчі шість місяців є солідарність, реалізація права говорити правду ( правильно, говорити правду, ) та тренінг з прав людини для членів парламенту. Україні також слід стати більш незалежною, щоб реалізовувати власні інтереси. Потрібно змінити законодавство щодо правозастосування та прав ЛГБТІ-осіб, а права людини повинні стати частиною навчальної програми. Поліцейські сили та суди також повинні навчитися поводитися з ними ЛГБТІ * людей, які навчаються, і бути поінформованими про передачу персональних даних, особливо транс * людям.

Сама громада повинна вжити заходів, передаючи свої знання або створюючи інструменти, які вона може передати уряду, наприклад, платформу для реєстрації актів насильства. Однією з проблем є небажання виходити та боротьба за гроші в часи обмежених ресурсів: окремі ЛГБТІ * організації перебувають у небажаній конкуренції між собою, що, у свою чергу, блокує обмін між колегами.

Противниками політики гендерної рівності, як Стамбульська конвенція, є церкви та націоналістичні організації, які проти будь-яких соціальних змін.

Розмова з політикою

В рамках конференції представники політичних партій витратили час на годину запитань і відповідей. Наталя Васалова з лібералів ( Влада людей ) сказала, що вона особисто готова представляти ЛГБТІ * спільноту, але не може виступати за свою партію. Багато хто вийшов із партії, бо не погодився зі своїми ліберальними цінностями, і їм доводиться повністю переорієнтуватися в ціннісному плані. Вона відкрито каже, що питання ЛГБТІ * не можуть бути вирішені в місцевій політиці, оскільки суспільство до них ще не підготовлене.

Тетяна Патим з Зелених наразі не представлена ​​в парламенті, але є частиною Європейських Зелених. Він закликає представників ЛГБТІ * спільноти брати активну участь у політиці та відстоювати свої занепокоєння. Крістіна Марністора від Демократів вважає, що одностатеві партнерські стосунки, зокрема, є проблемою для її партії, і вона задається питанням, як вона може просувати права ЛГБТІ *. Вона пропонує соціальним медіа ділитися ідеями та бути впливовими. Крістіна вважає, що не повинно бути узагальнення на місцевому рівні, оскільки багато людей у ​​менших містах також мають напрочуд ліберальні погляди. На запитання всі представники заявили, що вони відвідують заходи Прайду.

Мюнхенський Київський Квір – Активні разом для політичних змін

На другий день конференції була можливість ознайомитись з роботою Мюнхенський київський квір у майстерні. У 20-хвилинній презентації Максиміліан Леосон представив історію організації, її цілі та досягнення, а також структуру та членів. Потім учасники заходу з Херсона та Черновіца підійшли до Максиміліана та виявили зацікавленість у спільній роботі. Потім Костянтин Шерстюк із Quarteera з Берліна коротко представив можливість окружного партнерства, наприклад, між Шлоценбургом у Берліні та Черотку в Києві.

Єва Шмідт: Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні

Її професія – права людини. Єва Шмідт займається документацією щодо злочинів на ґрунті ненависті, веде переговори з жертвами, спостерігає за демонстраціями, відповідає за свободу вираження поглядів загалом і особливо за ЛГБТІ *. Вона повідомляє, що у великих містах (Києві та Одесі) проводяться успішні марші Прайду, а також співпраця з поліцією. Однак у менших містах, таких як Харків та Кривий Ріг, опоненти переривали марші Прайду, і міліція не отримувала майже ніякої підтримки. ООН регулярно закликає українську владу переслідувати насильницькі злочини проти меншин та захищати особливо вразливі групи.

Крім того, важливо не сприймати злочини на ґрунті ненависті як хуліганство, адже мова йде не про напади на окремих людей, а про напади на суспільство в цілому. Держава та поліція надто рідко реагували на ненависті політиків. Наприклад, мер Кумі міг спокійно повідомити, що всі учасники Прайду належали до концтаборів.

Олена Карнацба та Юлія Запніг – Платформа

Група Платформа представила свій міжсекційний підхід, в рамках якого різні групи (ЛГБТІ *, транс *, секс-працівники, споживачі наркотиків) формують мережу підтримки. Група хоче надати своїм людям доступ до послуг, адвокації, навчання та мереж. Головним пріоритетом є толерантність і право бути собою. За півтора року Платформа вже організувала сім заходів та зібрала 192 члени, 22 відсотки з яких – ЛГБТІ *. В своїх подій, вони ефективно борються зі стереотипами на сесіях запитань і відповідей. Активісти отримують знання та відповідні навички під час навчання.

Фокус: стигма у боротьбі з ВІЛ та СНІДом

ХІІ Національна конференція ЛГБТІ * в Україні була зосереджена на темі стигми у боротьбі з ВІЛ та СНІДом. Ось декілька вибраних внесків.

Дмитро Калінін – Дружні таблетки

ЛГБТІ * організація Гендер Z у Запоріжжі представила в Києві кампанію дружні таблетки , за допомогою якої хоче зруйнувати стереотипи. Вони рекламували передбачувану вітамінну таблетку, яку можна замовити безкоштовно. Фактична упаковка таблеток тоді в основному містила інформацію з питань ЛГБТІ *. З початку продажів замовлено 2500 таблеток, хоча достеменно невідомо, який профіль мають покупці. Однак загальна увага, розповіді та коментарі в соціальних мережах мали загалом позитивний ефект. Люди говорили на цю тему.

Марлен Скандала – платформа Queen’s

Королева перетягувань Марлен Скандала пояснила важливість перетягування для політичної активності. Вона підкреслила, що сім’ї володів залежать від фінансової, матеріальної та творчої підтримки. Завдяки своїм вражаючим зовнішнім виглядом драг-королеви можуть привернути увагу та використовувати його в політичних цілях.

Джулі Уорд – Парламент ЄС

Британський парламентарій ЄС оцінив активність ЛГБТІ * в Україні як “найкращу практику”. Вона вважає, що боротьба за права людини, яка ведеться в Україні, може бути прикладом для всього світу та ЄС. У окрузі на північному заході Англії (Манчестер, Ліверпуль) все частіше зазнають нападів на меншини, такі як мусульмани, інваліди та ЛГБТІ. Вона використовує міжсекційний підхід для боротьби за різноманітне суспільство.

Короткий зміст: план дій

З метою покращення ситуації з ЛГБТ * людьми в Україні наприкінці конференції, яка була розроблена різними групами, з’явилися такі рекомендації:

  • Рекомендації щодо Прайдів-подій
  • Більше PR для заходів Прайду
  • Включення молоді та 45+ груп населення
  • Використання поняття “живі книги” ( наприклад, “розповідне кафе” у Німеччині)
  • Розширення міської співпраці та міських партнерських відносин
  • Освіта в школах, університетах та молодіжних центрах
  • Співпраця з міжнародними гей- дружні організації, що базуються в Україні
  • Тренінг для ЗМІ з питань ненасильства та включення до мови
  • Міжнародний обмін передовою практикою
  • Обмін знаннями між Східною Європою та Центральною Азією
Повернутися до огляду