Cитуація в Україні

Спільнота LGBTIQ * в Україні є помітнішою як ніколи – насправді історія успіху. Однак ненависть і насильство стосуються лесбіянок, геїв, бі, транс *, інтер * та квір (ЛГБТІК *). Політичний клас залишається неактивним. Уряд ефективно захищає громадські заходи, такі як KyivPride, але в іншому випадку мало робить для громадянських прав та прав людини постраждалих. І це при тому, що праві екстремісти як ніколи мобілізуються проти сексуальних меншин.

Звіт, опублікований київською правозахисною організацією “Наш мир” у 2021 році, містить рівно 47 сторінок. У всіх подробицях він перелічує становище лесбіянок, геїв, бі, транс *, інтер * та квір в Україні: як позиціонуються судові органи, політика, ЗМІ, церкви та суспільство, де є дискримінація та насильство, і звичайно життя сексуальних меншин на окупованих територіях також відіграє свою роль. Результат швидко підсумовується: курс на реформи в Україні застопорився, і жорстокі ультраправі осколкові групи визначають порядок денний.

Насправді такі організації, як Національний корпус, Правий сектор, Традиція і порядок, Тризуб (Тризуб), Карпатська Сітч, Сокіл (Сокіл), Братство (Братство) і, як і всі інші, все частіше називають публічними заходами та установами ЛГБТІК * спільноти. . Присутність місцевих та національних ЗМІ робить такі дії привабливими для зловмисників, оскільки ще простіше отримувати власні повідомлення від здорових людей, традиційної української родини та захисту від західного декадансу для людей. Праві партії можуть не відігравати певної ролі в парламенті України, Верховній Раді, і вони не мають великого впливу на політику та суспільство; однак вони дуже присутні на вулиці. І нещодавно вони зробили свою улюблену тему гомофобією та транс * фобією.

Напади з вулиці

Приблизно 17 травня завжди трапляються випадки, спрямовані проти подій у Міжнародний день боротьби з гомофобією, бі-, транс- та інтерфобією (IDAHoBIT). По всій Україні – крім коронних років – традиційно проводяться менші заходи, такі як флешмоби, демонстрації, мітинги та дискусії. У Запоріжжі на засіданні місцевої організації LGBTIQ * “Гендер Z” два роки тому у натовп протестуючих кинули петарду; Поранений один поліцейський. З тих пір суди винесли вирок чоловікові.

У Чернівцях праві екстремісти та віруючі два роки тому заблокували Фестиваль рівності, на який ЛГБТІК * організація Insight з Києва регулярно запрошує людей в інше місце в Україні. Наприкінці минулого року це був Фестиваль виходу НДО Сфера у Харкові. Захід було скасовано з міркувань безпеки, поліція евакуювала учасників, але дозволила їх права.

У Кривому Розі праві екстремісти регулярно здійснюють рейди у міський квір-дім, один із кількох комунікаційних та культурних центрів для громади, яким керує ЛГБТІК * організація «Гей-Альянс Україна» Керівника організації сильно побили. Він воліє, щоб його ім’я не згадувалося публічно. “Зіг Хейл вони кричали, і смерть педерастів”, – говорить він. Поліція зловмисників не спіймала.

І навіть у пандемічному 2020 році ненависні противники ліберального суспільного устрою не відходили від свого порядку денного. Вони були там, де могли. На “Одеса-Прайд”, що відбувся в серпні, вони жорстоко знищили натовп демонстрантів; міліція просто довго спостерігала. Гордість у Харкові, автоколона та Запоріжжя принаймні пройшли спокійно.

Моліться за божественний порядок

Праві часто отримують підтримку від релігійних фундаменталістів, таких як організація “Любов проти гомосексуалізму”. Фундаменталісти наполегливо пишуть гомофобські петиції. За змістом вони, ймовірно, відповідають церквам країни, які, однак, зараз воліють мовчати, коли йдеться про теми ЛГБТІК *. Лише патріарх Філарет, видатний представник Української православної церкви, публічно звинуватив одностатеві шлюби в коронавірусі. Потім він сам захворів на це.

Більшість петицій спрямовані проти пропаганди “нетрадиційних сімей”, тобто проти так званої гей-пропаганди, яка нібито захищає неповнолітніх, і нагадують про правову ситуацію в Росії. У Росії з 2013 року діє закон, який забороняє “пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин”, що призвело до виступу ненависті до гомосексуалів і призвело до численних порушень прав людини до цього дня.

Потім такі міста, як Полтава, Тернопіль та Івано-Франківськ, надсилають скарги політичним лідерам у столиці, вимагаючи зупинити “гей-пропаганду” та законодавчо закріпити дискримінацію сексуальних меншин.

Насильство проти меншин

Гомофобія та транс * фобія, що підживлюються таким чином, неодноразово призводять до дискримінації та насильства. Правозахисна організація “Наш мир” у своєму останньому звіті документує сотні справ. Лесбіянки, геї, бісексуали, трансгендери та інтерсексуали, мабуть, стикаються із словесним та фізичним насильством майже щодня, припускаючи, що не всі вони насправді повідомляють про те, що пережили. Страх вийти в поліцію і сором стати жертвою тут відіграють головну роль. Згідно з доповіддю “Наш мир”, над LGBTIQ * знущаються та публічно дискредитують – у школі, на роботі, під час покупок. Групи, такі як “Модний Приговор”, особливо перфідні: вони використовують портали знайомств, щоб заманити геїв до одного з будинків їхніх членів, а потім змусити їх вийти, іноді бити і зґвалтувати, знімати все це та розміщувати в Інтернеті.

Поліція в Україні офіційно фіксує злочини на ґрунті ненависті, засновані на гомофобії та транс * фобії, але лише рідко і здебільшого неохоче, тому складно переслідувати такі злочини. Так звані злочини на ґрунті ненависті за законом досі не вважаються “особливо серйозними”, що може призвести до жорсткіших покарань у разі визнання їх винними. У багатьох випадках поліція дискримінує самих потерпілих або не виявляє великого інтересу до успіху розшуку – навіть якщо ситуація вже частково покращилася завдяки навчанню багатьох працівників міліції з питань прав людини в цій галузі, передбаченому державою .

Протягом останніх років знову і знову проводяться круглі столи, в яких, окрім правозахисників та ЛГБТІК * організацій, брали участь співробітники Міністерства внутрішніх справ та поліції. Мета: боротьба зі злочинами на ґрунті ненависті, безпека на публічних заходах LGBTIQ * та поважне ставлення до сексуальних меншин.

Kyiv Pride 2020 - трюк перед статуєю батьківщини. Фото: Київська гордість

В очах українського громадянського суспільства політики – за кількома винятками, особливо на місцевому рівні – недостатньо рішуче виступають проти діяльності правих у країні. Уряд, зокрема, заявляють активісти ЛГБТІК *, навіть не дотримується власних планів. Про це далі.

Ніжне відкриття

Ситуація з лесбіянками, геями, бісексуалами, трансгендерами та інтерсексуалами в Україні тим більше незадовільна, оскільки правова ситуація фактично покращилася за останні роки. Збільшилось також прийняття серед частин населення.

Це пропонується в останньому дослідженні на тему «Що українці знають і думають про права людини: оцінка змін (2016-2020)» Фонду «Демократичні ініціативи Ілька Кучеріва». Порівняно з 2016 роком кількість громадян, які вважають толерантність базовою цінністю, зросла на 6 – 31 відсоток. 41,8 відсотка всіх респондентів все ще хотіли б обмежити права для ЛГБТІК * людей. Але це на 4,4 відсотка менше, ніж у 2016 році. В основному все більше людей розуміють, що сексуальні меншини особливо страждають від дискримінації (26,3 відсотка).

“Насправді питання ЛГБТІК * більше не викликають особливо сильних почуттів у широкого українського населення “, – говорить Андрій Кравчук, один з менеджерів” Миру “. Люди дозволяють говорити про себе, коли йдеться про сексуальні меншини. Країна відкривається.

На додаток до кампаній з підвищення обізнаності, за це відповідає, зокрема, рух “Гордість”. Починаючи з 2012 року, окремі активісти з Києва, потім Гей-альянсу в Україні та, нарешті, організації KyivPride разом із Amnesty International намагаються щороку продемонструвати гей-прайд, відомий у Німеччині як День вулиці Крістофера. У CSD лесбіянки, геї, бі, транс * та інтер * – на згадку про повстання Стоунволу в Нью-Йорку в 1969 році – щороку демонструють за рівні права. Це суміш партії та політики. В Україні, звичайно, на перший план виходять політичні мотиви.

Успішний Гордість

У 2013 році за президентства Віктора Януковича гей-прайд відбувся у Києві вперше. 150 людей провели демонстрацію за містом, захищене поліцією, також завдяки активній участі іноземних політиків. У 2019 році було понад 8000 людей, які пройшли посеред центру (!) Перед Університетом прав людини імені Тараса Шевченка, і аж ніяк не лише представниками ЛГБТІ-спільноти. Гості з-за кордону складали лише частину учасників. Тисячі чиновників захистили головну подію, оскільки, звичайно, радикальні групи оголосили про свій приїзд. Вони погрожували блокадами та насильством, врешті протести були мирними. Щороку після Прайду були травми, коли праве крило проходило “сафарі” через місто – у 2019 році ні. У 2020 році, сумісна з пандемією Прайду, відбулася чисто віртуально.

KyivPride є досить суперечливим: більшість Kyjwers * (57 відсотків) відхиляють його, згідно з опитуванням Інституту маркетингових досліджень Active Group від квітня 2017 року; 38 відсотків – за це. Однак кілька років тому кількість прихильників, безумовно, була б значно меншою.

Окрім KyivPride, інші LGBTIQ * організації почали пропонувати заходи: LIGA з Миколаєва, наприклад, серія заходів «Дні рівності та гордості» у Миколаєві, Одесі та Херсоні, LGBTIQ * організація Insight, згаданий фестиваль рівності . Gay Alliance Ukraine організовує Pride в Одесі та Кривджі Розі, Gender Z у Запоріжжі та Sphere one у Харкові.

Багато людей підтримують відкриття своєї країни для сексуальних меншин – перш за все матері лесбіянок, геїв і трансгендерів, а також друзі демонстрантів, але також впливові музиканти, такі як Ірина Білик та Джамала (переможниця Євробачення 2016), артисти , блогери * всередині та депутати. Такі компанії, як лейбл жіночої моди “Хто це?” а приватний банк підтримує громаду. Загалом, ЛГБТІК * спільнота в Україні нині добре розвинена у багатьох сферах політики, суспільства та економіки.

Політика прав людини: зовні hui, всередині ugh

Політики зацікавлені захистити ці великі події, оскільки інші країни спостерігають за цим. Україна не може дозволити собі відчуження ЄС як партнера, занадто багато залежить від нього економічно та політично, особливо зараз. І врешті-решт, офіційно підтримуваний ЛГБТІК * урядовий курс – це також спосіб виділити себе з Росії. На озброєному Донбасі питання взагалі не врегульоване, в Криму діють російські закони проти “гей-пропаганди”. В основному, більшість політиків не хвилює тему.

Можливо, саме тому уряд і парламент не дуже мотивовані реалізовувати власний план дій з прав людини, який вони розпочали 23 листопада 2015 року. Він передбачав вичерпні законодавчі пропозиції до 2020 року, зокрема, серед іншого

Наразі терміни для законодавчих пропозицій минули. Зрештою, новий уряд за президента Володимира Зеленського перевидав план дій, продовжив його до 2023 року і зберіг зміст. Звичайно, більш ніж малоймовірно, що вони незабаром будуть впроваджені.

Тож велика політика чекає, поки активізуються праві (а також релігійні) активісти; для сексуальних меншин вони представляють реальну небезпеку. Праві набагато краще організовані, ніж раніше, їм вдається швидко мобілізувати своїх – переважно молодих – прихильників і, коли це можливо, нападати. Жодна публічна LGBTIQ * подія не застрахована від них.

Не дивно, що праві крила також не є шанувальниками феміністичних подій і взагалі подій на такі теми, як гендерна рівність та рівність. Кількість нападів зросла з тривожними темпами. Вони навіть впливають на події, в яких бере участь поліція, такі як згадані круглі столи.

Майбутнє лежить на заході

Громадськість не сприймає цю проблему по-справжньому серйозно, особливо великі частини політичної арени, схоже, не бачать в ній головної проблеми. Чи правильні опоненти? Союзники? Ви намагаєтесь дестабілізувати Україну?

Деякі європейські дипломати підозрюють, що Росія може частково нести відповідальність за цю діяльність – наймаючи власних людей. Але вони не хочуть, щоб їх цитували відкрито. У будь-якому випадку правозахисники хотіли б, щоб українські політики чіткіше дистанціювались від правої діяльності.

У довгостроковій перспективі більшість активістів LGBTIQ * вважають, що відкриття України на захід змінить ситуацію громади та суспільства в цілому на краще – неонацисти чи ні. Зі своїм гомофобним порядку денним російський уряд виступає за застарілу модель, яку Україна не могла наслідувати, навіть якби Захід і Росія знову зблизилися. Своєю боротьбою за права людини спільнота LGBTIQ * зробила вирішальний внесок у позитивні зміни в українському суспільстві. (Станом на березень 2021 р.)

Поради щодо читання: