новини

MonGay представляє: Стрибок у життя!

13.12.2015 | cb — Немає коментарів
0

6623-1

Для Лоренца Клоски «Стрибок у життя» – не просто фільм; мюнхенський фільммейкер вже багато років бореться за права ЛГБТ у Східній Європі. Ця документалка для нього – засіб просвіти. Мешканці та мешканки Мюнхену зможуть вперше побачити фільм в рамках серії лесбі-гей-транс-кінопоказів MonGay в «Ательє», 11 січня 2016 року о 21.15.

Україна вплинула на Лоренца Клоску та його соратника Сашу Віноградова, зокрема під час Майдану, що відбувся два роки тому в Києві. Після «Революції гідності», колишня радянська республіка взяла курс на Захід. З того моменту, лесбійки, геї, бісексуальні та трансгендерні люди також плекали надії на покращення свого становища в країні, яка веде війну на сході, і в якій напади на сексуальні меншини – повсякденне явище. Правозахисні організації лише в минулому році зафіксували 112 злочинів на грунті ненависті, спрямованих проти гомосексуальних людей. Держава та поліція не захищають їх.

6623-2

У 2014 році Клоска та Віноградов зняли свій перший документальний фільм про українських ЛГБТ-активісток та активістів. Як і «Вийти з тіні» (66 хв., 2014), так і «Стрибок у життя» розповідають про боротьбу лесбійок, геїв, бісексуальних та трансгендерних людей. Проте цього разу перспективу змінено: перший фільм пов’язано з ситуацією в житті головних героїв та героїнь, у той час як назва нової стрічки віддзеркалює задум авторів. «Окрім іншого, ми хотіли дізнатись, як ЛГБТ-спільнота ставиться до війни, чи змінилася повсякденна гомофобія. Коротко: чи можливо в Україні жити повним життям, якщо в тебе так звана нетрадиційна сексуальна орієнтація» – каже Клоска.

Direct Cinema: характери героїв та героїнь розкриваються в манері «директного кіно»: творці фільму проникають у різноманітні сфери життя людей. Герої та героїні з Харкова, Житомиру та Києва приймають їх з відкритими обіймами, розказують про себе та свою боротьбу з постійною дискримінацією. Наприклад, Максим з Житомиру переживає вбивство давнього друга. Але ж ось ми беремо участь у вечірці в міському Queer Home. Там ми знайомимося з Юрієм, який розповідає про свою діяльність у добровільному батальйоні на сході країні. Маша з Києва розповідає про роботу у повітряній розвідці, а Юра засуджує дискримінацію його, як транссексуальної людини.

6623-3

Кульмінацією фільму стала Прайд-хода 2015, яку було затьмарено насильством: спочатку касетна бомба, якою важко поранило міліціонера, потім ультра-праві переслідували всіх 250 учасників та учасниць ходи. У 104 хвилинах відображено складну картину сьогоденного становища ЛГБТ-спільноти в Україні, яке захищає власні інтереси, що відносяться до загальних прав людини. «Стрибок у життя» створено у співпраці з Мюнхенським прайдом, групою «МюнхенКиївКвір» та за доброзичливої підтримки відділу культури мерії м. Мюнхен. Після Німеччини прем’єра відбудеться у місті-побратимі Мюнхена – Києві.

Стрибок у життя – Фільм Лоренца Клоски та Саші Віноградова
104 хв,. ФРН 2015
Прем’єра: MonGay, 11 січня 2016, о 21.15 кінотеатра Ательє, Sonnenstraße 12
Фільммейкери на сцені!
Вхід: 7,50 Євро

[Text: Conrad Breyer; Translation: Olena Semenova, Stanislav Mishchenko]

Залишити відповідь