новини

Виставка: «Ребята, давайте жить дружно» – або Чи не гей часом Бетмен?

14.02.2014 | cb — Немає коментарів
0

Мюнхен-Київ, 14 лютого 2014 – Ми всі знаємо та любимо їх: Болек і Льолек, Кіт Леопольд, три козаки, маленький вікінг Вікі та Бетмен. Вони були та залишаються героями нашого дитинства. Мюнхенська мисткиня Наомі Лоуренс представляє цих персонажів в новому контексті. З гумором, з критичним поглядом та неочікуваними сценами вона ставить під сумнів їхню гетеросексуальність. Коли Леопольд воює зі своїми ворогами, мишами, як справжній мужчина – чому ж тоді перемагає завдяки своїй простодушності та доброзичливості? Бува Вікі, хитрий син вождя – насправді дівчинка? Та, звичайно, Бетмен любить жінок – чи може ні?

Що є нормальним? Що здається нам знайомим, що чужорідним? Наомі Лоуренс ставить під питання гендерні ролі.  Офіційне відкриття виставки  «Ребята, давайте жить дружно!» відбудеться у Валентів день, у п’ятницю 14 лютого о 20.30 у київській галереї «Карась» на Андріїївському узвозі 22-а.

3479-1

Організатором виставки виступає Мюнхенський прайд в кооперації з Контакт-групою Munich Kiev Queer, КиївПрайдом та Центром для геїв «Суб». Виставку підтримує мерія столиці Баварії в рамках існуючого партнерства між містами-побратимами Києвом та Мюнхеном.

Серед персонажів виставки представлено кота Леопольда та трьох козаків, які, звичайно, не дуже відомі у Німеччині, але популярні у країнах колишнього СРСР. «За кожним мульт-сюжетом стоїть вражаюча історія,» – говорить мисткиня Наомі Лоуренс. «Наприклад, відомі більчатка Чіп та Дейл довгий час були чоловіком та жінкою, поки Дісней не оголосив цю бездітну пару братами. Це демонструє, наскільки довільним та тісним є для нас розподілення ролей, які нас же й формують, і якою захоплюючою може бути  перспектива змінити це та звільнитися від них“.

У Києві картини Лоуренс будуть розміщені в галереї під захистом служби охорони.  В Україні небезпечно мати справу з питаннями гендеру та сексуальної ідентичності. Подібні виставки в минулому неодноразово зазнавали нападів та знищення. «Нам було зовсім не легко знайти галерею, яка б була відкрита до цієї теми,» –  говорить Станіслав Міщенко, Міжнародний секретар КиївПрайду, організатор прайду з українського боку. – «Очевидно, багато людей в Україні просто бояться ставити під питання себе та власну сексуальність. Того, хто наважиться це зробити, швидко оголошують ворогом традиційних національних цінностей. Навіть люди, які нічого не мають проти лесбійок та геїв, вважають будь яку-публічну діяльність ЛГБТ проявом так званої “пропаганди гомосексуалізму” та всіляко виступають проти неї».

3479-2

З виставкою «Ребята, давайте жить дружно!» організатори хочуть звернутися до широкого загалу, щоби змінити сприйняття ЛГБТ-спільноти у суспільстві. В Україні гомофобія,на жаль, широко розповсюджена. Верховна Рада країни за російським прикладом прийняла вже у першому читанні закон про заборону «гомосексуальної пропаганди». Саме цьому присвячені роботи Наомі Лоуренс.

Для спільної церемонії відкриття у Києві та Мюнхені 14 лютого о 20.30 організатори підготували спеціальну програму, яка залучить багато людей до дійства. Обидва вернісажі одночасно будуть транслюватися за допомогою Skype. Зірками програми у Києві стануть мисткиня Наомі Лоуренс та Мюнхенський жіночий рок-бенд QueenBaba. Гостею відкриття у Мюнхені буде членкиня міської ради Лідія Дитрих (Партія зелених). Модератори: Олена Семенова у Києві та Томас Лехнер у Мюнхені. Обидва боки постійно будуть вести живий діалог із інтерактивним залученням ЛГБТ-спільноти міст-побратимів.

Залишити відповідь