новини

Єврореволюція в Україні. Роль і участь ЛГБТ

18.12.2013 | sm — Немає коментарів
0

Київ, 18 грудня 2013 р.

Заява ЛГБТ- та дружніх до ЛГБТ організацій України щодо громадсько-політичної ситуації, яка виникла внаслідок відмови української влади від підписання Угоди про асоціацію України з ЄС у листопаді 2013 року

Свобода варта того, щоб за неї боротися!

1. ЛГБТ — лесбійки, геї, бісексуальні та трансґендерні люди — є органічною, природною та невід’ємною частиною Українського народу.

2. Багато хто з нас цими днями стоїть на «євромайданах» по всій країні. Але ми виборюємо сьогодні не специфічні права для ЛГБТ. Ми стоїмо під прапорами нашої країни та Євросоюзу як громадяни й громадянки України, виборюючи краще життя для себе та своїх близьких за високими європейськими стандартами.

3. Ми вважаємо права на мирні збори, свободу думки та слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань основоположними конституційними правами. Влада покликана всіма силами забезпечувати повноцінну реалізацію цих прав без невиправданих обмежень.

4. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті в демонстраціях. Ніхто не може піддаватися тискові чи залякуванням через власні політичні переконання або громадянську позицію. Ми — за вільну країну вільних людей.

5. Ми засуджуємо насильство над мирними людьми у будь-яких формах — від грубої фізичної сили до психологічного насильства, яке чиниться шляхом використання принизливої, образливої, дискримінаційної лексики.

6. Публічні заклики, які лунають як із «євромайданів», так і з акцій на підтримку Партії регіонів, треба очистити від домішок ненависті, від риторики про те, що якісь люди кращі за інших, від висловлювань, які межують із расизмом чи принижують людську гідність.

7. Зараз, як і раніше, окремі політичні сили спекулюють на ЛГБТ-тематиці для досягнення своїх цілей, удаючись до цього задля відвертання уваги суспільства від справді гострих соціальних проблем і прикриваючи примітивною риторикою свою некомпетентність.

8. І Гітлер, і Сталін свого часу вдавалися до відкритих репресій проти гомосексуалів. Нині, у XXI столітті, форми утисків ЛГБТ набули більш витонченого характеру. Зокрема, безпосередньо зараз, у розпал надзвичайного соціально-політичного стану, в Україні тривають спроби протиставити одностатеві партнерства різностатевим як соціально неприйнятні та заборонити вільний обіг інформації про гомосексуальність.

9. Ми застерігаємо всі політичні сили від учинення спроб обмежити права і свободи людини на підставі сексуальної орієнтації або ґендерної ідентичності чи на будь-яких інших підставах.

10. Нажаль, останнім часом посадовці найвищого рівня роблять маніпулятивні заяви про те, що ЄС начебто вимагає від України легалізації «одностатевих шлюбів». Звісно, такі заяви, поряд з іншими спробами експлуатувати негативні упередження щодо ЛГБТ, спрямовані на те, щоби перешкодити євроінтеграції. Ми вітаємо оперативне спростування з боку Євросоюзу нісенітниці про вимогу щодо «одностатевих шлюбів» і переконані, що за такі неправдиві заяви з вуст українських можновладців має наставати політична та юридична відповідальність.

11. Дискримінація людей на підставі сексуальної орієнтації або ґендерної ідентичності повинна бути поза законом незалежно від того, яким є зовнішньополітичний вектор розвитку країни.

12. Водночас, ми нагадуємо, що заборона дискримінації за будь-якою ознакою — зокрема, за сексуальною орієнтацією — є однією із засад правового ладу сучасного європейського суспільства. Прагнучи стати частиною об’єднаної Європи, українське суспільство та українська влада мають усвідомлювати реальні правила співжиття у спільному європейському домі.

13. В умовах нинішньої суспільно-політичної кризи ми не надаємо беззастережної підтримки жодній конкретній політичній силі, але готові підтримати кроки будь-якої з них, які були би спрямовані на зміцнення прав і свобод людини та прискорену євроінтеграцію.

14. Наші організації мають власне бачення подальшого суспільно-політичного розвитку країни. Ми завжди пропонували своє бачення владі, аргументуючи свою позицію. Так і зараз, ми маємо низку пропозицій до порядку денного життя нашої Батьківщини та готові відстоювати їх у рамках якнайширшого громадського діалогу за участю владних інституцій, політичних сил і громадянського суспільства.

 

Організації, які підтримали цю Заяву:

1) Громадська Організація «Харківське Жіноче Об’єднання «Сфера» (м. Харків)

2) Громадська організація «Міжрегіональний центр ЛГБТ-досліджень Донбас-СоцПроект» (м. Маріуполь)

3) Чернівецька обласна громадська організація «Люди Буковини» (м. Чернівці)

4) Громадська організація «Міжрегіональна Східноукраїнська Асоціація «Рівнодення» (м. Макіївка)

5) Всеукраїнська громадська організація «ГЕЙ–АЛЬЯНС УКРАЇНА» (м. Київ)

6) ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ЛГБТ-ХРИСТИЯН «ЦЕНТР СВЯТОГО СОТНИКА КОРНИЛІЯ» (м. Донецьк)

7) Всеукраїнська громадська організація «Гей-Форум України» (м. Київ)

8) Миколаївська Асоціація Геїв, Лесбіянок і Бісексуалів «ЛІГА» (м. Миколаїв)

9) Громадська організація «Нова хвиля для кращого майбутнього» (м. Херсон)

10) Благодійна організація «Благодійний фонд «ВАЛЕАНДР» (м. Вінниця)

11) Всеукраїнська благодійна організація «Ініціатива заради життя» (м. Миколаїв)

12) Громадська організація «Союз ЛГБТ “Ти не один”» (м. Житомир)

13) Благодійна організація «Допоможи життю» (м. Київ)

14) Громадська організація «Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» (м. Київ)

15) Всеукраїнська благодійна організація «Точка опори» (м. Київ)

16) Громадська організація «Інсайт» (м. Київ)

17) Громадська організація «Об’єднання «Квір-Кредо» (м. Київ)

18) МОЛОДІЖНА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ МОЛОДІЖНИЙ ГРОМАДСЬКИЙ РУХ «ПАРТНЕР» (м. Одеса)

19) Благодійна організація «Тотал» (м. Львів)

20) Запорізький обласний благодійний фонд «Гендер Зед» (м. Запоріжжя)

21) Громадська організація «Ґей-альянс Черкаси» (м. Черкаси)

Ініційовано 11 грудня 2013 р. на VII Національному стратегічному плануванні для ЧСЧ-сервісу та ЛГБТ-руху України. Погоджено 16–17 грудня 2013 р. Оприлюднено 18 грудня 2013 р.

Залишити відповідь