Марія: «Я теж маю право на шлюб»

Втомились від війни? Розуміємо, всі втомилися та люди в Україні не мають іншого вибору, окрім як продовжувати боротися за виживання. Квір-людям, як вразливій групі, особливо важко. Ми допомагаємо з вашими пожертвами! Ми регулярно запитуємо ЛГБТІК* людей, як вони справляються з війною і просимо їх розповісти нам свої історії. Наша колумністка Ірина Ханенкова зустрілася з Марією, військовою та лесбійкою, яка виступає за шлюб для всіх. Читайте нижче історію, якою з нами поділилась дівчина.

«Для мене війна почалася в 2014 році, з бомбардування мого рідного міста – Маріуполя. Я почала допомагати волонтерам і саме тоді зрозуміла, що хочу служити в армії та боронити Україну. Тож вже 25 березня 2015 року я пішла служити, а на момент початку повномасштабної війни я була військовослужбовицею 56-ї маріупольської бригади.

Я ховався від своїх товаришів

Ми приїжджали в бункер на заводі Ілліча до військових: наша частина була частково на позиціях, а частково переховувалася. Напевно, тоді я почала підозрювати, що гетеросексуальність, нав’язана мені суспільством, не відповідає моїй справжні орієнтації. Тобто, на момент початку війни я ще не розуміла, що лесбійка. Усвідомлення прийшло, коли наша бригада вже вийшла з Маріуполя, тоді ж я отримала поранення.

Після реабілітації, повернувшись в військову частину, я почала зустрічатися з дівчиною. Вона давно мені симпатизувала, але через страх суспільного осуду, я боялася зізнатися собі в цьому. Я не могла навіть підійти і заговорити, хоча знала, що також подобаюсь їй. 

Я ховалась від своїх товаришів

На момент початку війни я боялася признатися собі і оточуючим в тому, що я лесбійка. Тому що часто суспільство засуджує ЛГБТІК*, а тим паче в армії.

На військовому полігоні, де проходить військова підготовка, жінки живуть разом і мають мало приватності, як от спільні відкриті душові. Якщо б хтось дізнався, або якщо б я відкрила свою орієнтацію ще тоді, то скоріш за все мене б почали боятися, цькувати й уникати. Це дуже важко, тому думки про самоідентифікацію взагалі здавалися недоречними.

Зараз цього після всіх цих років страху більше немає. В мене є кохана людина, з якою я хочу створити сім’ю і завдяки якій я більше не боюся. Це людина з якою я можу відверто та щиро поговорити, і яка мене підтримає в будь-якій ситуації.

Я хотіла б мати право на шлюб

Ми заручені, вона зробила мені пропозицію і ми мріємо одружитися. Мені, як людині, яка боронить нашу країну, лесбійці, хочеться мати право на укладання шлюбу. Таке саме право, як мають гетересексуальні пари.

Я не хочу їхати за кордон, щоб одружитись. Шлюб, укладений в іншій країні, все одно буде недійсним в Україні і можливо доведеться навіть переробляти особисті «зіпсовані» документи.

Я хочу мати права на ухвалення шлюбу на законодавчому рівні в СВОЇЙ країні».

Марія продовжує свою службу в ЗСУ, щодня виборюючи свободу для себе  країни. Фото та відео представлені у статті зроблені у 2022 і 2023 роках.

Ви можете допомогти

Індивідуальна допомога Мюнхен Київ Квір проводить власну кампанію зі збору коштів на сайті www.paypal.me/ConradBreyer, щоб підтримати квір-людей в Україні, які потребують допомоги або змушені мігрувати. Чому? Тому що не всі ЛГБТІК*-люди мають доступ до місцевих ЛГБТІК*-організацій. Ця допомога є прямою, швидкою і безкоштовною, якщо ви обираєте опцію “Для друзів і сім’ї” на PayPal. Якщо у вас немає PayPal, ви можете надіслати гроші на приватний рахунок Конрада Брейєра, IBAN: DE427015000021121454.

Всі запити від спільноти ретельно перевіряються нашими партнерськими організаціями в Україні. Якщо вони можуть допомогти самі, вони беруть на себе відповідальність. Якщо потреба в допомозі перевищує їхні (фінансові та/або матеріальні) можливості, ми втручаємося.

Допомога ЛГБТІК* організаціям Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви/

Повернутися до огляду