новини

НОВА УКРАЇНСЬКА ВЛАДА ВИРІШИЛА ІГНОРУВАТИ ЛГБТ ЩОНАЙМЕНШЕ

19.03.2015 | cb — Немає коментарів
0

4 березня 2015 року у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин було проведено комітетські слухання з обговорення проекту Національної стратегії у сфері прав людини.

Можна без перебільшення сказати, що у виступах представників українського громадянського суспільства зокрема, ЛГБТ організацій, Amnesty International в Україні, Центру громадянських свобод, Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна», а також міжнародних організацій Ради Європи та інших, червоною ниткою проходила потреба в явній формі згадати в Стратегії захист прав та інтересів ЛГБТ спільноти.

Головна теза листа Ради ЛГБТ організацій України, що був особисто вручений першому заступнику міністра юстиції Наталії Севостьяновій, яка презентувала проект Стратегії: проблеми з дотриманням прав ЛГБТ спільноти та необхідність їх вирішення мусять стати повноцінною частиною державної стратегії в галузі прав людини. Ми залишаємось останньою тотально стигматизованою меншістю в суспільстві Неможливо вирішити проблему, навіть не називаючи її вголос!

Учора Міністерство юстиції розповсюдило «остаточну редакцію» Національної стратегії з прав людини. В супровідному листі № 12.2 71 від 18.03.2015 р. за підписом пані Севостьянової, зокрема, сказано: «Пропозиції та зауваження громадськості, які надійшли до Міністерства юстиції, були максимально враховані при [її] підготовці».

Насправді, пропозиції та зауваження, які надійшли від громадськості в частині ЛГБТ, були максимально проігноровані. В цьому важливому стратегічному державному документі так і не з’явилося жодної згадки про ЛГБТ, сексуальну орієнтацію, ґендерну ідентичність.

Нова влада, як і стара, робить вигляд, що нас не існує, що в українському суспільстві немає гомофобії, дискримінації та злочинів на ґрунті ненависті щодо лесбійок, геїв, бісексуалів і трансґендерів.

Якщо ми дійсно прямуємо шляхом європейської інтеграції, українська влада повинна робити реальні кроки для модернізації країни і суспільства. Ми наполягаємо захист прав людини для ЛГБТ мусить стати окремим пунктом Національної стратегії в сфері прав людини.

[Андрій Маймулахін]

Залишити відповідь