новини

Одесаблог: креатівність усіх країн

04.08.2014 | cb — Немає коментарів
0

4564-1

Усі зайняті ділом. Віталік, який вчора під час знайомства ані пари з вуст не випустив, розмалював коробку з-під піци; навіть Влад, якому весь час все було тяжко, намалював картину: український прапор з двох трикутників. Політична ситуація в країні зачіпає також й ЛГБТ-активістів та активісток.

«Вони прямо розквітають» – каже Наомі.  Цієї суботи вона розпочала свій семінар. Спочатку – теоретичний вступ.  «Тоді всі були ще дуже пасивні» – говорить Бетель Фат, яка супроводжує семінар зі своєю камерою. Бетель – фотографиня. Вона також входить до групи Munich Kiev Queer , яка у ці дні в Одесі розширює спільну роботу між київською та мюнхенською  ЛГБТ-спільнотами.

На першому практичному занятті усі мусили намалювати картину акриловими фарбами – хтось зробив це охоче, хтось ні. Що з цього вийшло: поряд з українським прапором Влада на стіні райдужна сім`я, потім райдужний прапор з тигром, і хамелеон. Ніна Вербицька, голова місцевого Queer Home`у, що сьогодні перетворився на майстерню, висловила свою любов до мюнхенських вражень. «Я сумую за містом» – каже активістка. «Люди там багато посміхаються, що дивує нас, українців». Вона усміхається. «Там володарює дуже особлива атмосфера».

4564-2

В Одесі сьогодні, як і вчора – жахлива спека. Близько 40 градусів. Queer Home знаходиться в одному з старих кварталів міста, де авта пересуваються по бруківці ще часів заснування Одеси. Катерина Велика, російська цариця, повеліла збудувати портове місто наприкінці XVIII століття; першим губернатором Одеси був Хосе де Рібас. Вулиця, яка носить його ім’я, є найулюбленішою зоною прогулянок, з магазинами та кафе. Вона розташована неподалік від Queer Home, де зараз у нас арбуз. Це освіжає.

Після першої практики з картинами доходить черга до креативного протесту. Наомі демонструє за допомогою проектору, як мистецьким шляхом простими засобами можна висловити незадоволення – і до гри входять картонні коробки. Картонки в цьому місті можна знати усюди, розмалювати, як завгодно згорнути та обписати посланнями. Група збирає ідеї для флешмобу у неділю.

Усі швидко мобілізуються. Віталік з друзями вирізають шприц з картону.  Це буде смертельна ін’єкція, протест проти забруднення навколишнього середовища у місцевому порту.  З коробок з-під піци виходять знаки дорожнього руху з перекресленими велосипедами – протест проти недоліку велосипедних доріжок у центрі. Наомі та Стас майструють картонний телевізор, розмальований у фарби російського прапору.  У неділю він викриє пропаганду путінського режиму.  Пан П., що прилетів з Мюнхенського Прайду, спостерігає за цим.

4564-3

Кількома кварталами далі у той же час відбувається другий вокршоп. Головує Барбара Люкс, членкиня Munich Kiev Queer, разом з її мюнхенською групою Sally Rides: Марія Чінквотта, солістка, та барабанщиця Юлія Копек. Усі троє мають багатий досвід жіночих рок-таборів. Цей рух, що почався у США, збирає непрофесіоналів, які за декілька годин вивчають стільки, що можуть виступити з власною піснею перед публікою. Рок-табори посилюють спільноту та впевненість музик у собі, а також долають культурні межі. «Ми хочемо посіяти в Одесі насіння цього руху» – каже Барбара. Тому вона навіть привезла до Києва деяке обладнання, що його мюнхенська спільнота подарувала місцевій. Сьогодні ввечері Munich Kiev Queer вручить його Ніні Вербіцькій. Обладнання залишиться у Queer Home та у будь-який час може бути використано для джем-сесій або рок-таборів.

П’ятеро людей беруть участь у воркшопі. У «Райдужному клубі», відкритому клубі дозвілля з баром для спільноти, вони вчаться грати акорди, пишуть пісні та б’ють у кахон. Спочатку на воркшоп записалося десятеро людей. Але клуб відкрився на дві години пізніше, ніж планувалося, то половина пішла.  Але тут, як і у Queer Home: п’ятеро отримують більш інтенсифіковане навчання, аніж десятеро, і усі отримують задоволення від роботи.

Деніс співає. Через інвалідність йому тяжко стояти, але він мужній. Впевнено підходить до мікрофону. «Ц я можу добре» – каже. Таня, яка у липні відвідала жіночий рок-табір у Мюнхені, грає на басі, Вікторія на кахоні. Вікторія також одного разу була у Мюнхені – як гостя «Лесбійських весняних зустрічей» у травні 2013. Ще тут Коля і Євгенія, обидва співають.

4564-4

Пізніше ввечері вони дадуть концерт для одеської спільноти. Це успіх для маленької, але відданої аудиторії. Після цього ми пропонуємо відкриту сцену. Кожен і кожна у «Райдужному клубі» можуть зіграти або заспівати. Коля співає Кончіту Вурст з караоке. Деніс заспівав український шлягер, Євгенія представила улюблену свою пісню Coldplay, Magic. На додачу виступили Sally Rides та цей чудовий день добіг кінця. Всі змучені, але щасливі та зворушені до сліз.

[Translation: Olena Semenova]

Залишити відповідь