новини

Одесаблог: Радість в спокої

03.08.2014 | cb — Немає коментарів
0

4553-1

Зізнаймося: в нашому місті-побратимі Києві нас так по-королівськи ще не приймали, але ж Київ – то столиця, і ми всього лиш партнер, один з багатьох. В Одесі MunichKievQueer– щось особливе, хоч ми і знаходимося у розбещеному місті-«мільйонику». Тут навіть є 3 гей-клуби.

Вже в аеропорту нас чекав блискучий початок: нас забирала Ніна Вербицька з QueerHome(проект «Гей-Альянсу Україна») з подругами. Дівчата мали з собою вітальні таблички, лілії та повітряні кульки, підібрані в райдужних фарбах – а ми багаж вагою з тонну. Ніна найкраща!

Перший день почався зустріччю у QueerHome. Одна з найбільшіх ЛГБТ-організацій в країні, «Гей-Альянс Україна», відкрила подібні лесбі-гей-транс-центри у кількох містах, у тому числі й в Одесі. Організація винайняла маленькі приміщення, де спільнота може зустрічатися. Щоб увійти, треба подзвонити. Всередині – чай-кава-печенькі, література та обширна програма вільного часу. Кожним QueerHome`ом опікується один активіст чи активістка, які про то всьо дбають. «Гей-Альянс Україна» платить цим людям. А в Києві голова QueerHome`у взагалі живе у ньому ж.

4553-2

Восьмеро гостей з Мюнхену – сім жінок і один чоловік – зустрілися з представницями та представниками одеських лесбі- та гей груп. Приголомшуючий діапазон: організації ManFuls, «Партнер» таLifePlus, які опікуються виключно ВІЛ-профілактикою та чоловіками, які практикують секс з чоловіками; Одеський вело клуб, Райдужний клуб, які організує заходи дозвілля переважно для жінок.

Ми знайомимося, презентуємо хто чим займається. Заходить мова про очікування від Мюнхенського тижню в Одесі. На завтра та післязавтра MunichKievQueer пропонує два семінари: мисткиня NaomiLawrence та фотографиня BethelFath проведуть воркшоп з креативного протесту, BarbaraLux та її група SallyRides – Квір-роктабір. Незліченна кількість учасниць/ків вже заявилися для участі. Ніхто не говорить ані слова, всі сором’язливі.

Але відразу знайшлося дві людини, які з нами – мюнхенками та мюнхенцями – хочуть заснувати хор. Ми потребуємо для Фестивалю ЛГБТ-хорів «VariousVoices», який у 2018 році пройде у Мюнхені, співачок та співаків з України. Шість мюнхенських лесбі- та гей-хорів хочуть супроводжувати цей процес чотири роки – навчати, мотивувати, запрошувати до Мюнхена співачок та співаків. ConradBreyer  представив цей проект від MunichKievQueer, Ольга та Мар`ян відразу погодилися. Ми уявляли собі це складнішим.

4553-3

Після кави йдемо у клуб «Вихід», де треба нам повісити картини Наомі. Вже двічі виставка «Ребята, давайте жить дружно!» проходила в Києві, одного разу в Мюнхені, була навіть показана під час одного з заходів Світого прайду-2014 у м. Торонто, Канада. Зараз виставка з гумором роз’яснює гендерні кліше в Одесі. Клуб «Вихід» не є гей-клубом, він відкритий для всіх. На стінах з голої цегли між графіті-малюнками, цінниками та діджейським пультом висять наші зображення улюблених мультяшних героїв. В задній кімнаті поруч з баром – сцена, де після відкриття виступить SallyRides, лесбійська група, яку ми спеціально взяли з собою з Мюнхена. Чудове місце!

Багато промов. Ніна вітає гостей – близько 50 людей з одеської ЛГБТ-спільноти, дівчат та хлопців приблизно порівну. Слово беруть Наомі, Станіслав Міщенко, віце-шеф «Гей-Альянсу Україна», та Конрад. У кутку стоїть Пан П., наш почесний гість з Мюнхенського прайду-2013. Пан П. був надихачем цієї виставки;йому сумно – перед, позаду, навкруги нього так багато гей-пропаганди. Публика знаходить це смішним, дехто вже сьогодні хоче приміряти голову Путіна.  Траудл, наша перекладачка, відважилася навіть пройтися у костюмі Путіна по вулиці. Перехожі спостерігали з жахом. Це не зовсім безпечно, і ми не хочемо провокувати.

Після Наомі виходять SallyRides. Після перших же пісень більшість присутніх вже танцювали від душі. До ЛГБТ-спільноти приєдналася і гетеро-більшість міста. Вони були у захваті від співачки MariaCinquotta, басистки Барбари та барабанщиці JulieKopec.

4553-4

Ми щасливі від того, що люди тут так нам радіють. Хай настане субота.

[Translation: Olena Semenova]

Залишити відповідь