новини

Перший виступ відкритого гея з трибуни Верховної Ради

08.11.2013 | cb — Немає коментарів
0

Київ, 8 Листопада 2013 – 6 листопада у Верховній раді України проходили слухання на тему: “Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України”. В рамках слухань відбулись виступи представників державної влади, народних депутатів, представників громадянського суспільства. Найгострішим стало і питання прийняття всеохоплюючого антидискримінаційного законодавства.Bogdan Globa

17 по списку доповідачем на слуханнях був Богдан Глоба, виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації Точка опори. Він, зокрема, акцентував увагу присутніх, що прийнятий у вересні 2012 року законопроект про протидію дискримінації в України, має суттєві недолі та потребує доопрацювання. Одним з ключових недоліків закону він назвав відсутність ознаки сексуальна орієнтація в списку ознак дискримінація за якими заборонена.

«Нам необхідно нарешті зрозуміти, що гомосексуальні громадяни України потребують дієвого механізму захисту від дискримінації. І відповідні законні механізми не є чимось надзвичайним, також це не є унікальна вимога ЄС до Україні. Вимога впровадження всеохоплюючого антидискримінаційного законодавства стоїть перед всіма країнами, які мають намір набути членство в ЄС або підписують договори про асоціацію.  Відповідні законопроекти були прийняті всіма країнами Східної Європи та Балканами, зокрема нашими сусідами: Польща -2011, Молдова – 2012 рік, Болгарія -2001рік, Сербія -2009, Албанія – 2010р.і так далі. Дивним в цій ситуації є те, що Україна ратифікувала 2 міжнародні конвенції і одну міждержавну угоду, в яких захищаються від дискримінації за ознакою сексуальна орієнтація певні групи, в той же час парламент не готовий голосувати за необхідні зміни в профільний закон  – зазначив Богдан Глоба.

В цілому слухання пройшли під лейтмотивом «сексуальної орієнтації». Більшість доповідачів погоджувались з тезою про необхідність прийняття всеохоплюючого антидискримінаційного законодавства, в тому числі і за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Виконавчий директор «Точки опори» завершив свій виступ, особистим, зокрема він зазначив: «Будучи відкритим геєм з 16 років, я пройшов через всі види дискримінації, мене цькували і ображали в школі, мене били і переслідували старші хлопці, мене вигнала з сім’ї власна родина, так як батьки вважали, що я хворий.  Я знайшов у собі сили і мужність все це пережити, і сьогодні я маю можливість відрито і чесно перед вами про це говорити.  Нажаль, багато молодих хлопців і дівчат не знаходять в собі сил боротись з українською реальністю, і ці історії закінчуються трагедіями».

«Шановні народні депутати, моє головне звернення сьогодні  до вас таке: коли ви будете голосувати за законопроект, який запроваджує механізм заборони дискримінації за ознакою «сексуальної орієнтації» ви розуміли, що впровадження цього закону не вимога ЄС, не вимога європейської комісії,- це життя молодих хлопців і дівчат, таких, як я. І це наш шанс жити в країні, де можна прожити безпечне і щасливе життя, незважаючи на  свою сексуальну орієнтацію. Давайте будувати суспільство, в якому не будуть пригнічуватись певні меншини, а в якому всі будуть відчувати себе рівними».

Можна сміливо сказати, що в Україні відбулась історична подія – перший виступ відкритого гея з парламентської трибуни Верховної Ради. Цікаво, що зала, була переважно наповнена студентами, позитивно сприйняла цей виступ, що стало зрозумілим із аплодисментів та відсутності будь-яких негативних реакцій. Ми щиро впевнені, що це лише початок розвитку прав ЛГБТ в Україні.

(ЛГБТ портал)

Залишити відповідь