новини

Залишив пілон, зняв підбори і пішов на фронт

05.03.2023 | cb — Немає коментарів
0

Іван Гонзик – простий хлопець до 30 років. Про таких як він у гей-спільноті заведено говорити – “королева”. Він не приховує від суспільства свою фемінінність і те, що він гей.

Сам він родом із Херсонської області, саме тієї частини де зараз лютують російські загарбники. Там залишилися його батьки. Сам же Іван уже давно живе в Києві. За освітою Ваня – фельдшер. У 2015 році він вступив до арміні та брав участь у бойових діях на Донбасі. Та здавалося, що армійський досвід залишився у минулому.

Іван – людина творча і талановита, любить танці та шоу бізнес, а саме: вивчився на візажиста, працював з українськими зірками. Крім цього, танцював у нічних клубах. Усе сучасне, епатажне – це його пристрасть. Чоловік на пілоні та на підборах – що може бути красивішим. На превеликий жаль, йому довелося залишити творчу карʼєру на деякий час.

Іван. Фото: приватне

Коли почалася повномасштабна війна в лютому 2022 року, Ваня зрозумів, що його досвід медика нагально потрібен армії, потрібен Україні. Без вагань, він зібрав військовий рюкзак і вирушив на захист країни. За час мирного життя він звик бути відкритим щодо себе, і коли знову опинився в армії – вирішив: ніяких більше таємниць!

Він не збирався нічого приховувати від своїх товаришів по службі! Всі епатажні фотографії та відео в інстаграмі були у відкритому доступі, що певною мірою допомогло. Усі його підписники почали підтримувати та допомагати, коли дізналися, що Іван приєднався до лав армії.

Іван активно збирає допомогу для бійців, для жителів прифронтових населених пунктів. Його сторіси із гламурних перетворилися на благодійні. Наприклад, то машину для батальйону, то пральні машини, то мікрохвильовки – Ваня займається зборами постійно.

Окрім всього, він надає тактичну медичну допомогу. Головна робота Івана на війні – це рятувати життя людей. Щонайменше 3 рази на тиждень він виїжджає до Бахмуту забирати поранених бійців. Там, у Бахмуті, зараз справжнє пекло! Російська орда ось уже півроку намагається захопити місто. У місті ведуться жорстокі бої, працювати часто доводиться під загрозою життя посеред артилерійських вогнів.

Окрім жорстокої зовнішньої війни Іван веде інформаційну битву проти гомофобії. Незважаючи на те, що він не стикався з гомофобією в батальйоні, доводиться таки багато чого розʼяснювати своїм колегам. Архаїчне розуміння сім’ї, стосунків, ще й у людей із радянським і пострадянським вихованням даються взнаки.

Іван каже, що одна з причин його камінг ауту – це бажання, щоб Україна була справжньою європейською країною, де права людини – головна цінність. Він відкрито говорить, що він гей і бере участь у бойових діях. Завдяки Вані та його великої шляхетної роботи ніхто більше не посміє сказати, що ЛГБТ людей на фронті не було!

На російському ТБ у прайм-тайм його показують мало не щотижня як головного ворога. Росіяни з презирством дивуються, що він гей і посмів захищати свою країну. Для нас же це вияв великої мужності. Завдяки Вані та активній ЛГБТ спільноті Україна крок за кроком наближається до європейських цінностей та рівних прав для кожної людини.

У Вані є мрія та особиста місія. Після перемоги він хоче жити у двох країнах – Україна і Чехія чи Іспанія, тут він ще не визначився.

Текст написаний на основі інтерв’ю в програмі “Колісний огляд” на ютюб каналі ЛеСТБ, автором каналу, режисером-документалістом Євгеном Лісовим.

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога ЛГБТІК* організаціям Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Житло для квір-біженців з України ЛГБТІК* часто стикалися з дискримінацією у своєму житті, тому квір-біженці є особливо вразливими. Багато з них травмовані, і тепер вони переживають повторну травму в бігах. Ми хочемо запропонувати їм дім, де вони почуватимуться комфортно і зможуть жити без страху.

Залежно від наявності, ми орендуємо дво-, три-, чотири- або п’ятикімнатні квартири і здаємо їх в суборенду людям, які цього потребують, як спільне житло. Наше об’єднання поки що не має свого фінансування, тому ми залежимо від пожертв. Наприклад, нам доводиться авансувати орендну плату та заставу, поки не втрутяться державні центри зайнятості.

Пожертвувати можна тут:

  • Münchner Bank eG
  • IBAN DE16 7019 0000 0003 1425 66
  • Munich Queer Homes e.V.

Питання? www.MunichQueerHomes.org

Коментарі закриті.