новини

“Розкажи про це в Німеччині!” Щоденник подорожі Україною

11.03.2023 | cb — Немає коментарів
0

6 500 кілометрів поїздом до України та Україною. Сибілла фон Тідеман була там, де ніхто не хоче бути. На війні. В Україні. Під час своєї #FundReise країною, що зазнала атаки, вона відвідала друзів та ЛГБТІК* організації в Києві, Одесі та Харкові, де її зустріли з відкритими обіймами. У середу, 29 березня, вона запрошує на зустріч до гей-квір-центру SUB, Мюллерштрассе 14, початок о 19:30. Під час заходу буде проведена українська лотерея!

Спочатку це була лише розпливчаста ідея, але незабаром вона набула конкретних обрисів. Наприкінці листопада Сибілла, членка та співзасновниця Мюнхен Київ Квір, а визнана славістка та історикиня, розпочала свою подорож до України.

Вона поїхала, бо хотіла бути там. З друзями, в країні, яку вона любить, в місті Києві, яке за ці роки їй так припало до серця.

Сибілла перед танками. На задньому плані – Софійський собор. Фото: Сибілла фон Тідеманн

Сибілла також збирала пожертви: на програму екстреної допомоги від Мюнхен Київ Квір та  для “Мосту до Києва”, асоціації, яка підтримує людей, що потребують допомоги, особливо дітей та багатодітних сімей,  людей, що  у фінансовій скруті, малозабезпечені та/або постраждали від Чорнобиля в Україні. Пожертви – мета була і є 18 000 євро – на сьогоднішній день склали 14 000 євро.

Донори можуть виграти вино, каву та туалетний папір з України

Зрештою, вона залишилася в Україні більше місяця. У середу, 29 березня, о 19:30, в гей-квір-центрі SUB, що на Мюллерштрассе 14, вона розповість про свою подорож, покаже фото і відео та поділиться своїм досвідом. Вечір модеруватиме Конрад Брайєр, спікер Мюнхен Київ Квір.

Щиро запрошуємо! Флаєр: Станіслав Міщенко

Серед донорів (50 євро і більше) – Мюнхен Київ Квір підтримує українських ЛГБТІК*, які потребують допомоги, через приватну кампанію зі збору коштів – ми розіграємо сувеніри з України, такі як крафтове вино з Одеси, туалетний папір з портретом путіна та каву з популярним гаслом українського солдата, який відмовився здаватися в полон разом зі своїми військами на Зміїному острові. Він сказав: “Російський військовий корабель, іди н***й!”.

За останні роки Сибілла багато разів бувала в Україні. Мюнхен Київ Квір існує з 2012 року і проводить кампанії на захист прав людини ЛГБТІК* у партнерському місті Києві та за його межами. Сибілла часто була частиною групи, наприклад, під час КиївПрайду.

На залізничному вокзалі в Києві. Незважаючи на війну, поїзди ходять за розкладом. Фото: Сибілла фон Тідеманн

Як наукова співробітниця Центру документації НС в Мюнхені, Сибілла також брала інтерв’ю у колишніх остарбайтерів, які були депортовані до Мюнхена на примусові роботи під час нацистських часів.

У 2018 році вона була співредакторкою книги пам’яті мюнхенських жертв націонал-соціалістичних вбивств “евтаназії” для Центру документації НС та округу Верхня Баварія. Це стало важливою віхою в її відданості цій забутій групі жертв нацистської тиранії.

Сибілла на пляжі в Одесі. Фото: Сибілла фон Тідеманн

Сибілла добре підготувалася до поїздки. Вона поспілкувалася з експертами та друзями, які дуже схвально відгукнулися про її плани подорожей. Її також тепло зустріли місцеві жителі. Про свої особисті враження Сибілла розповіла в блозі, який отримав багато позитивних відгуків і який можна прочитати тут. Чекайте на нові дописи до блогу!

Історії, які вона записала – зворушливі. Квір-люди особливо вразливі на війні, проте блог також розповідає про мужність, творчий протест і дух оптимізму, про повсякденне життя в країні, яку тероризують путінські війська.

Вона розглядає свій звіт про подорож як місію

Вона каже: “Я не могла дивитися на страждання здалеку, відправити маленьке сердечко через Facebook сюди, написати #StandWithUkraine там, переказати гроші туди”.

Сибілла перед зруйнованими будинками в Харкові. Фото: Сибілла фон Тідеманн

У Харкові молода українка показала будинки, де донедавна жили люди, проте зараз вони стоять згорівші. “Розкажи про це в Німеччині!”, – сказала вона Сибіллі. Та сприняла це, як місію.

Коли: Середа, 29 березня, о 19:30
Де: SUB, Müllerstraße 14, Мюнхен
Контакти: info@MunichKyivQueer.org
Організатори: Мюнхен Київ Квір, SUB, CSD Мюнхен, Департамент культури міста Мюнхен

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога ЛГБТІК* організаціям Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Житло для квір-біженців з України ЛГБТІК* часто стикалися з дискримінацією у своєму житті, тому квір-біженці є особливо вразливими. Багато з них травмовані, і тепер вони переживають повторну травму в бігах. Ми хочемо запропонувати їм дім, де вони почуватимуться комфортно і зможуть жити без страху.

Залежно від наявності, ми орендуємо дво-, три-, чотири- або п’ятикімнатні квартири і здаємо їх в суборенду людям, які цього потребують, як спільне житло. Наше об’єднання поки що не має свого фінансування, тому ми залежимо від пожертв. Наприклад, нам доводиться авансувати орендну плату та заставу, поки не втрутяться державні центри зайнятості.

Пожертвувати можна тут:

  • Münchner Bank eG
  • IBAN DE16 7019 0000 0003 1425 66
  • Munich Queer Homes e.V.

Питання? www.MunichQueerHomes.org

Коментарі закриті.