новини

Війна! Любов! Шелтер!

24.01.2023 | cb — Немає коментарів
0

Богдану та його бойфренду Артему довелося з’їхати з квартири, проте вони не могли здатися. Вони обоє втратили роботу і більше не могли платити за оренду. Тому вони переїхали до шелтеру “Гей-альянсу Україна”, що також отримує підтримку з пожертв німецької спільноти. Aвтор Євген Лісовий, автор документальних фільмів, журналіст, блогер

Усе життя українців нині ділиться на до 24 лютого 2022 року і після. До цієї зловісної днини кожен плекав безліч уласних планів на майбутнє, надій і сподівань… Життя буцімто радісно майоріло й вирувало з майбуття. 

Тепер же все зійшло нанівець. Цілком і повністю. 

Богдан. Фото: Євген Лєсной

Богдан з’явився на світ на Херсонщині, саме там, куди ще взимку минулого року чи не за тиждень змогли удертися російські війська.

На окупованих територіях у Богдана лишилися батьки (хоча мама зараз у Польщі). Сам же Богдан деякий час перебував у Кривому Розі. Знімав там житло, зумів улаштувався на роботу до ресторану кухарем. І буквально за два дні до початку війни до нього переїхав його хлопець Артем із містечка Пологи, що в Запорізькій області (у будинок, у якому той зріс, улучила російська ракета, так що навіть стін не лишилося. Зв’язку з батьками відтоді немає і хлопчина не відає, чи ті живі).

Усе змінилося того нещасного ранку у місяці лютому. Господарі ресторану, себто його керівництво, чкурнуло з міста буквально у день російської навали. Навіть зарплатні не виплатили. Господарі квартири попервах ніби готові були дати Богдану й Артему пожити в борг, утім, це довго тривати не могло.

Раптом вони стали бездомними

Два молоді хлопці, обидвоє геї, у місті, яке стало одним із практично прифронтових, могли ось-ось опинитися на вулиці. Pук, певна річ, опускати ніхто не мав наміру, на війні проти російських окупантів допомога потрібна будь-яка.

Богдан перші місяці готував обіди для бійців місцевої територіальної оборони. Однак проблеми з житлом щоденно дедалі поглиблювалися. Жити реально було ніде. 

Богдан (2-й зліва) у шелтері. Фото: Євген Лєсной

Зрештою, світ не без добрих людей. На допомогу прийшли громадські організації ЛГБТ. Богдан зателефонував своїм знайомим в одну з таких організацій (ВГО “Гей альянс Україна”) і хлопцям запропонували пожити в шелтері, для таких самих, як вони, хлопців-геїв, які залишилися у скрутні часи без житла, без засобів до існування. Так, це, звісно, не окрема квартира, і в кімнаті їх більше ніж двоє. Але принаймні – тут є тепле ліжко та харч. Цей шелтер організували разом волонтери з ВГО “ДАО” та ГО “Протего”.

Овочі з власного городу

Початкове заціпеніння від початку війни дещо минуло. Із реаліями сьогодення треба було якось навчитися жити. Жити і бути корисними, корисними ЛГБТіК спільноті, українцям, Україні. Та й бізнес потроху почав підводитися на ноги. Почали відчинятися кафе й ресторани.

Богданові вдалося знайти роботу – помічником кухаря. А ось Артем роботу знайти не зміг. Але не сидіти ж склавши руки… Разом із хлопцями з шелтера він почали навесні вирощувати овочі на присадибній ділянці. Хоч багато хто з хлопців був із міста, і в землі порпався вперше. Байдуже, нічого, до осені все ж удалося запастися овочами.

На жаль, врятувати вдалося не все. Масовий обстріл території України ракетами не оминув і Кривий Ріг. Ракета розбомбила греблю на річці Інгулець і садову ділянку затопило. На превеликий жаль, частину врожаю було втрачено. Утім, для шелтера продуктами запастися все ж вдалося.

Зараз хлопці й досі живуть у шелтері. Дещо купно й затісно, але вельми затишно. Після Великої Перемоги передує і комфорт, і європейське майбутнє України. Усе налагодиться. Зараз головне вигнати російських окупантів із рідної землі. 

Подяка Німеччині

Богдан працює, надалі готує для українських військових. Артем же активно волонтерить і так само допомагає українській армії та цивільному населенню.

Втомлений за день. Фото: Євген Лєсной

П.С. Богдан і Артем просили окремо передати величезне спасибі Munich Kyiv Queer, ЕКОМ і ГО “КиївПрайд”. Саме завдяки їхній допомозі шелтер для ЛГБТіК людей, у якому вони живуть, існує.

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога ЛГБТІК* організаціям Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Житло для квір-біженців з України ЛГБТІК* часто стикалися з дискримінацією у своєму житті, тому квір-біженці є особливо вразливими. Багато з них травмовані, і тепер вони переживають повторну травму в бігах. Ми хочемо запропонувати їм дім, де вони почуватимуться комфортно і зможуть жити без страху.

Залежно від наявності, ми орендуємо дво-, три-, чотири- або п’ятикімнатні квартири і здаємо їх в суборенду людям, які цього потребують, як спільне житло. Наше об’єднання поки що не має свого фінансування, тому ми залежимо від пожертв. Наприклад, нам доводиться авансувати орендну плату та заставу, поки не втрутяться державні центри зайнятості.

Пожертвувати можна тут:

  • Münchner Bank eG
  • IBAN DE16 7019 0000 0003 1425 66
  • Munich Queer Homes e.V.

Питання? www.MunichQueerHomes.org

Коментарі закриті.