новини

Я в Україні. Я поза Україною

15.01.2023 | cb — Немає коментарів
0

Відома виставка експонуватиметься у лесбійському-квір-центрі LeZ з п’ятниці, 20 січня. “Я поза Україною. Я в Україні” розповідає про долі квір-людей з України під час війни. Дванадцять фотоколажів можна побачити за адресою Мюллерштрассе 26 до кінця лютого. Їх кураторкою виступила наш партнерська організація КиївПрайд.

Востаннє вони були у листопаді в гей-квір-центрі SUB, а влітку diversity München вивісили дванадцять портретів українських ЛГБТІК* у вітринах свого кафе. Квір-люди з України розповідають про своє життя на війні та з війною. Хтось воює, хтось допомагає, хтось виїхав. Наразі виставка здійснює коло та повертається до LeZ.

Що робити?  Залишитися, їхати?

Війна завжди пов’язана з рішеннями: чи повинен я залишити країну?  Чи залишатися?  Як я можу підтримати свою сім’ю і, що не менш важливо, спільноту, до якої я належу? 

Вернісаж у СУБі 3 листопада. Фото: Стас Міщенко

Ці дванадцять портретів надають інсайт для розуміння таких питань.  Лесбійки, геї, бісексуальні, небінарні, транс* та квір люди з України розповідають нам свої історії.  Ми представляємо три з них тут. Ось, наприклад:

Борис, гей, 26 років, ЛГБТ+ активіст з Києва

Виїхати з України він все одно не міг через загальну мобілізацію. Але Борис одразу зголосився добровольцем. Він раніше служив у збройних силах і вважає: “Це момент істини, коли ми дійсно повинні бути тут і захищати свою країну”.

Борис Чмілевський. Фото: КиївПрайд

Борис в якості ЛГБТІК-активіста до 24 лютого боровся за демократичну і толерантну Україну. У нього були великі плани, по роботі, в особистому житті – Борис хотів багато подорожувати, але почалася війна.

“Важко не бачити, що суспільство зараз радикалізується. Але цього слід було очікувати. Для цього ми вперше у світовій історії бачимо, що ЛГБТІК*-спільнота широко представлена на передовій, багато хто з них воює відкрито”. Він сподівається, що після війни це стане потужним адвокаційним інструментом для побудови дійсно інклюзивної України.

Лулі, трансгендерна жінка, 27 років, художниця-аніматорка зі Львова

Незадовго до війни Лулі та її партнер переїхали до Львова. Вони люблять це місто, планували придбати там будинок. “Однак, ми вже давно використали ці гроші на купівлю автомобіля для підтримки армії”. Загалом, кожну гривню, яка у неї залишилася, Лулі віддає на потреби Збройних Сил.

Як і багато ІТ-спеціаліст*ок, зараз вона працює в інформаційно-кібернетичному секторі, але не має права розголошувати будь-які деталі. Вона залишилася в Україні, бо не мала можливості виїхати. 

Лулі Осьмак. Фотографії: KyivPride

Лулі вийшла з шафи лише під час війни, бо не могла позбутися відчуття, що може померти будь-якої миті. Вона більше не хотіла ховатися. І зауважує, що люди на це реагують позитивно: “Мова ворожнечі активно засуджується суспільством. Щось інакше не мало б сенсу”, каже вона. Оголошувати ЛГБТІК* ворогами зараз – лише грати на руку ворогу.

“У всіх нас є ненависть, і це правильно. Але після перемоги треба працювати з цією ненавистю, щоб вона не призвела до чогось іншого. Так, я бачу прогрес, свободу, толерантність і веселку, але рани в суспільстві ще довго не загояться”.

Ангеліна, пансексуальна жінка, контент-менеджерка, Трутнов, Чехія, 21 рік

Ангеліна родом з Києва, де вона народилася і провела все своє життя. Зараз проживає у м. Трутнов, Чехія. Каже, що прийняти рішення про виїзд було досить легко. Вона більше не хотіла бути тягарем для родичів, у яких перебувала деякий час. Виїзд була виснажливим, але зараз все добре. Ангеліна дуже вдячна чеському народу.

Вона дуже сумує за колишнім життям: Ангеліна працювала контент-менеджеркою, як фотографка подорожувала для різних кафе, брала участь у жіночих маршах та прайдах. А зараз вона вже не може цього робити. Вона допомагає, де може, але спочатку має вивчити чеську мову. “Виявляється, це не так вже й складно”. Вона хоче почати все спочатку, вчитися.

Ангеліна Сазонова. Фотографії: KyivPride

Після перемоги вона бачить незалежну Україну. “Нові цінності, які нам не нав’язуватие Росія. Цінності, які ми обираємо вільно. Ніякої дискримінації, бо це карається законом. Свобода для ЛГБТІК* – це те, що я дуже хотіла б мати”.

За останні декілька місяців КиївПрайд опитав жінок* і чоловіків* про їхнє життя до та після війни.  Результатом є чутливі автопортрети людей різної гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації, які сміливо зустрічають свою долю.

Коли: п’ятниця, 20 січня – четвер, 23 лютого 2023
Де: LeZ, Müllerstraße 26, Мюнхен
Контакти: info@MunichKyivQueer.org
Організатори: KyivPride, LeZ, Munich Kyiv Queer

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога ЛГБТІК* організаціям Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Житло для квір-біженців з України ЛГБТІК* часто стикалися з дискримінацією у своєму житті, тому квір-біженці є особливо вразливими. Багато з них травмовані, і тепер вони переживають повторну травму в бігах. Ми хочемо запропонувати їм дім, де вони почуватимуться комфортно і зможуть жити без страху.

Залежно від наявності, ми орендуємо дво-, три-, чотири- або п’ятикімнатні квартири і здаємо їх в суборенду людям, які цього потребують, як спільне житло. Наше об’єднання поки що не має свого фінансування, тому ми залежимо від пожертв. Наприклад, нам доводиться авансувати орендну плату та заставу, поки не втрутяться державні центри зайнятості.

Пожертвувати можна тут:

  • Münchner Bank eG
  • IBAN DE16 7019 0000 0003 1425 66
  • Munich Queer Homes e.V.

Питання? www.MunichQueerHomes.org

Коментарі закриті.