новини

#FundReise День 26 – Одеса, ми знову тут!

02.01.2023 | cb — Немає коментарів
0

Її перша поїздка до Одеси була досить короткою. У Сібілли все ще є чим зайнятися в місті: зустрічатися з друзями, досліджувати, примирятися зі своїм досвідом війни.

Це блог Сибілли фон Тідеманн, співзасновниці Мюнхен Київ Квіру. Вона не захотіла просто спостерігати за тим, що відбувається в Україні, і поїхала туди сама. Вона вже кілька тижнів відвідує там наших друзів та партнерів, звітує та збирає пожертви.

Електроенергія: краще (ніж в Одесі два тижні тому) & краще (ніж у Харкові)
Температура: тепло
Барометр пожертв: 13 161,78 з 18 000 євро
Особливі події: Дух
Всі записи в блозі: Поїздка Сібілли #FundReise до Києва в розпал війни


Втретє за час своєї #FundTravel я потрапляю на залізничний вокзал в Одесі, вперше при денному світлі, і розумію: він прекрасний. Я приїхала нічним поїздом з Харкова.

Сибілла біля Чорного моря. Фото: Sibylle von Tiedemann

Зараз я трохи мандрую Україною, що зумовлено внутрішньою і зовнішньою динамікою подорожі країною, яка перебуває в епіцентрі жорстокої агресивної війни. Але моє перше перебування в Одесі було занадто коротким.

Вперше в житті я наважилася орендувати квартиру через Airbnb в Україні, яка тероризується російською агресією. Заради приватності.

Залізничний вокзал в Одесі з моїм нічним поїздом. Така краса. Фото: Sibylle von Tiedemann

Однак Одеса все ще страждає від значного перебою з електроенергією, хоча ситуація покращилася після нещодавньої російської атаки. Таким чином, моя «конфіденційність» здебільшого проходить у темній, вимкненій квартирі від Airbnb, де не працює ні Wi-Fi, ні мобільний Інтернет.

Оскільки моя квартира розташована на першому поверсі з вікнами у внутрішній дворик, ліхтарики моїх сусідів, що повернулися, мерехтять уночі в моїй вітальні. Це трохи моторошно. Мені здається, що за мною спостерігають грабіжники, але я сміливо відсвічую їм у відповідь.

Немає сенсу вдиратися всередину

Я ніби кажу: «Привіт, я вдома, немає сенсу вдиратися». Краще перестрахуватися, ніж потім шкодувати. На щастя, комендантська година з 23:00 несе темряву для всіх. Зараз мені загрожують лише російські ракети.

Ліхтарики в зараз  Україні незамінні. Фото: Sibylle von Tiedemann

Мені подобається Одеса. Море. Місто. Люди. Коти. Раніше вони бродили по тротуарах, але зараз вони зникли. Через війну? Або зиму? Я не знаю.

Копчена риба, мюнхенське пиво – майже як на свято

Після Харкова Одеса все ще здається майже ідилічною. Майже. Поки що для теоретичних дискусій “з Мюнхеном” я не доступна… Мені треба відпочити.

Коли напруга падає. Скріншот: Сибілла фон Тідеманн

Я знаю Ірину Ханенкову з 2017 року, коли вона фотографувала для фестивалю креативного протесту “Гей-альянс Україна” в Одесі. Наомі Лоуренс, Уве Хагенберг і я запропонувала семінари як наш внесок з Мюнхена. Я з теплотою згадую цю подію, яка завершилася Одеським прайдом.

Зустріч зі старим другом

Ірина також брала участь у семінарі Уве Хагенберга з розбудови громад і жила зі мною в той час. Для Мюнхен Київ Квіру вона пише про своє повсякденне життя під час війни в Одесі.

Ірині лише 27 років, але вона дуже серйозна. Я думаю, що це війна, і її робота з дітьми з інвалідністю. “Те, що Зеленський залишився – це те, що дало можливість Україні воювати як країні. Інакше кожне місто воювало б за себе”, – пояснює вона мені в кав’ярні.

Мені подобається говорити про Зеленського, коміка і актора, який знайшов роль свого життя – президента у воєнний час. Можливо, половина всіх сердець у Facebook надходить з мого облікового запису.

З Іриною ми довго гуляємо біля моря, їмо копчену рибу і відкриваємо для себе одеське крафтове пиво під назвою”Мюнхен”. Це майже схоже на відпустку. Майже…

Німецькі злочини в Україні

У своєму блозі я пишу про російську агресивну війну. Я пишу як німкеня і як історик.

Німці чинили неймовірні злочини під час Другої світової війни, особливо в Україні. Це були солдати вермахту, офіцери міліції, чиновники за робочим столом.

В Олесі єврейське життя колись процвітало, як ніде в колишній Російській імперії та пізнішому Радянському Союзі. Це і сьогодні можна побачити в кожному меню, де пропонується єврейська страва “Форшмак”. Маленька закуска, аперитив, іншими словами.

“Форшмак” – закуска єврейської кухні з оселедцем та яблуком. Фото: Sibylle von Tiedemann

Синагога Бродського була першою синагогою у Східній Європі , яка належала реформатській громаді. У 1925 р. будівлю відібрали, спустошили і використовували під робітничий клуб “Роза Люксембург”.

Сьогодні в синагозі Бродського знаходиться державний архів. У разі “визволення” російськими ракетами, які часто спрямовані проти архівів, музеїв та українських культурних цінностей загалом, шматочок єврейської історії також буде втрачено назавжди. Поки що будівля стоїть…

Злочини німців у Другій світовій війні були спрямовані не тільки проти євреїв, а й проти всього населення. Проти “нижчих” слов’ян.

Одеська синагога: сьогодні тут знаходиться Державний архів. Фото: Sibylle von Tiedemann

Про злочини Вермахту широкому загалу не говорили до 1990-х років, поки не з’явилася однойменна виставка. Однак Генріх Белль, лауреат Нобелівської премії з літератури, написав про свій солдатський час невдовзі після закінчення війни: “Damals in Odessa”, опублікований у збірці оповідань “Wanderer, kommst du nach Spa…”.

Історія під новою егідою

Повертаємось до моєї  #FundTravel. Airbnb вже кілька років пропонує “відкриття”, тому я замовляю екскурсію по меморіальному парку берегової оборони Одеси часів Другої світової війни. Вона називається “Батарея 411”. Це дуже актуально на даний момент.

Без слів. Фото: Sibylle von Tiedemann

Тоді мені спало на думку, що я повинна дати зрозуміти, що я дійсно хочу здійснити цей тур і що моє бронювання не є акцією солідарності, на кшталт тих, які мали місце особливо в перші тижні війни, коли люди бронювали номери, квартири і заходи в Україні, щоб відправити гроші жертвам війни.

Поїздка автобусом до меморіального парку займає годину. Там я зустрічаю Станіслава. Він працює в Одеському історичному музеї, писав магістерську роботу про танки. На початку екскурсії починають завивати сирени української ППО, але Станіслав зберігає спокій, незважаючи на повітряну тривогу та ракетний обстріл. Тому я теж зберігаю спокій.

Четверг, 29.12.2022 р. В Одесі я стаю очевидцем під час екскурсії. Скріншот екрана: Сибілла фон Тідеманн

Якби мені рік тому хтось сказав, що у 2022 році мене атакуватимусть російські ракети – я б не повірила.

Але ще більшим гротеском мені здається те, що український і німецький історики разом проходять історичні системи оборони часів Другої світової війни – коли насправді Червона армія боронилася від німців – і ми обидва довіряємо українській ППО.

Балкон в Одесі. Вгорі написано “Слава Україні”, внизу “Російський військовий корабель, пішов ти!”. В оточенні маків (символ жертв війни) та соняшника (символ України). Фото: Sibylle von Tiedemann

На цих історичних пам’ятках можна побачити танки, гаубиці, літаки та підводні човни різних епох, а також історичну оборонну споруду часів Другої світової війни..

Станіслав мені все пояснює, я єдиний учасник екскурсії. Наприкінці екскурсії він пропонує мені копію своєї магістерської роботи.

Одеський оперний театр є визначною пам’яткою. Я рішуче налаштована хоча б сфотографуватися в касовому залі, заходжу, питаю дозволу і мені оперативно проводять екскурсію. «Російська зараз трохи не в моді», — кажу я, намагаючись розвіяти можливе роздратування з приводу мови, якою я розмовляю. Додаю, що я також розумію англійську та німецьку.

Розмовляти російською в опері?

Інший відвідувач у касі опери сприймає це як привід понервувати: “Чому ви забороняєте твори Пушкіна чи музику Чайковського?”. – “Чому ви забороняєте людям жити?” – сухо відповідає співробітниця і проводить мені екскурсію російською мовою. Це її рідна мова. Тут немає нічого чорно-білого. Заради Бога.

Квитки на новорічну програму ще залишилися і тому я спонтанно запрошую Світлану Григорянц та Настю Кириченко. У 2015 році вони були в Мюнхені зі своїм лесбійсько-феміністичним театром, де виступали в Eine-Welt-Haus в рамках співпраці між Мюнхен Київ Квіром та Днями лесбійської культури.

У цій війні Україна переможе!

Обидві родом з Херсона, який відтоді здобув сумну історію та славу. Місто було звільнено 11 листопада. Раніше Насті та Світлані вдалося втекти з окупованого Росією міста. На човні. Я не знаю подробиць, але їхня собака Дорі досі здається мені дуже наляканою.

Дрорі, собаку-біженку з Херсона, я просто зобов’язана обійняти. Фото: приватне

Вражаюча новорічна програма Оперного театру включає в себе найкращі номери, а на завершення вони заспівали “Happy New Year” гурту ABBA, як це можна побачити на ВІДЕО.

Я зворушена і ледь не плачу.

З Настею та Світланою в опері в Одесі. Фото: Sibylle von Tiedemann

“Ми віримо, ми зможемо, ми переможемо. Слава Україні!”, – сказано наприкінці. Це той дух, який я відчуваю в Україні знову і знову.. Незважаючи на жах, який тут відбувається.

#FundReise #MunichKyivLove #18000Euro

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога

Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога ЛГБТІК* організаціям

Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Коментарі закриті.