новини

#FundReise День 8 – Одеса

12.12.2022 | cb — Немає коментарів
0

Сибілла спонтанно вирішила поїхати до Одеси. Вона користується нагодою та супроводжує подругу з Києва до міста на Чорному морі. Нещодавно Одеса зазнала сильного удару від російської артилерії. Місяцями можуть будуть проблеми з електроенергією, опаленням та гарячою водою. Як там почуваються люди?

Це блог Сибілли фон Тідеманн, співзасновниці Мюнхен Київ Квіру. Вона більше не хотіла просто спостерігати за тим, що відбувається в Україні, і поїхала туди сама. Вона вже кілька днів відвідує наших друзів та партнерів у міста-партнерів Мюнхена – Київ та Одесі, звітує та збирає пожертви.

Електроенергія: Вибачте, що?
Температура: перегрів
Барометр пожертв: 4 818,67 з 18 000 євро
Особливі події: Генератори
Всі записи в блозі: Поїздка Сібілли #FundReise до Києва в розпал війни


Отже, Одеса! Після того, як у Києві пройшло все ж більш менш добре, я вже деякий час думала про те, щоб відвідати інше місто. Зараз я вже в Україні, проїхала понад 2 000 кілометрів, але Київ не розкриває повну картину війни.

Коли я почула, що Ольга, яка нещодавно відвідувала мене в Мюнхені, їде з Києва до Одеси, я вирішила приєднатися до неї. У її купе нічного поїзду було вільне місце, томи ми їхали разом.

Ми з Ольгою в нічному поїзді з Києва до Одеси. Фото: Sibylle von Tiedemann

Звичайно, я намагаюся уточнити, чи ризикую я, поїхавши туди. Ризик, що виходить за межі звичайної небезпеки, яку представляє війна. Мені важко повірити, що я пишу це тут.

Однак ніхто не зможе мені сказати точно. Напевно, ні, кажуть усі. За винятком того факту, що в суботу Одеса зазнала суттєвих пошкоджень в енергетичній інфраструктурі і в більшості буде знеструмлена місяця.

Головний залізничний вокзал Києва, табло відправлення з окупованими територіями. Фото: Sibylle von Tiedemann

На головному залізничному вокзалі Києва сканують мій багаж, а пасажири доводиться проходить через ворота безпеки, як в аеропорту.  Вражаючою знахідкою для мене виявилось табло відправлення, на якому відображаються навіть міста, які були окуповані Росією.

Херсон вже звільнений, туди вже можно їздити.

Я ділюся своїми планами подорожей з усіма….

Бути в подорожі з таким хорошим другом, як Ольга, комфортно навіть у нічних поїздах. Ольга на вихідні з подругою поїхала в боулдер-центр у Києві, а зараз їде додому. Оскільки я не хочу нікого хвилювати в Німеччині, я вирішила повідомити всіх про свою подорож.

Моя ідея: якщо щось станеться в Києві, я хочу, щоб всі знали, що я в Одесі. Я думаю, тоді вони заспокояться. Однак, в суботу Одеса зазнала масованої атаки. Електрики, опалення, гарячої води, ймовірно, не буде найближчими місяцями, і замість того, щоб заспокоїти людей, до мене доходять жахливі новини.

…і люди в Мюнхені у паніці.

Я швидко відкинула думку про те, що поїзд може бути замінований. Це нереально і ніколи раніше не було.

Це трохи дивно. Я сиджу в потязі, битком набитом людьми, які хочуть потрапити до Одеси. Я чую чудові розповіді від Ольги про скелелазіння в Києві, та отримую текстові повідомлення від людей у ​​Мюнхені, які хвилюються за мене.

Тож я намагаюся трохи заспокоїти Мюнхен (завжди побоюючись, що це виглядатиме надто наївно), в той час Ольга з ентузіазмом планує мій перший понеділок в Одесі: або екскурсія по катакомбах (поки ще не стемніло), або вечірнє тренування в місцевому клубі крав-мага. Я вже кілька місяців займаюся крав-мага в Мюнхені. Мені дуже подобається.

Сніданок. Фото: Sibylle von Tiedemann

Ми прибуваємо до Одеси вчасно, о 6.15 ранку. Ольга веде мене до своєї квартири і я здалеку зауважує: “О, здається, в квартирі є світло!”. І дійсно, навіть не будучи віддалено частиною критичної інфраструктури, у її будинку є світло.

На сніданок Ольга готує мені кашу – теплу пшоняну кашу. Я вважаю, що це неймовірно мило з її боку і тому записую невелике ВІДЕО. Також в надії, що цей маленький фільм трохи заспокоїть ситуацію в Мюнхені, коли вони побачать, що ми тут просто займаємося своєю звичайною повсякденною справою.

Готель “Катерина” в променях ранкового сонця. Фото: Sibylle von Tiedemann

Після сніданку Ольга їде на роботу, а я до свого готелю. Автобус неймовірно переповнений, оскільки електричний транспорт не працює. Перед тим як вийти, Ольга просить пасажира повідомити мені, коли на якій запинці я маю вийти. Потім, коли я виходжу з автобуса, він дружньо махає мені рукою через вікно.

Напівлюкс коштує 18 євро

В Одесі я хотіла зняти номер в готелі. Проте, чи знаходиться він біля пляжу чи є WiFi, мене зараз не так цікавить, як питання, чи є світло і яка ситуація з укриттям. На сторінках готелю я нічого про це не можу знайти. Тому я просто обираю готель у центрі міста. Напівлюкс, який коштує 18 євро за ніч. Ціни війни.

“Я не знаю, як давно ви в країні, – каже привітна адміністраторка і додає: – Якщо хочете прийняти душ, то краще зробити це одразу. Зараз у нас є електрика, тому є світло і гаряча вода, але це може швидко змінитися”. На коротку мить я здригаюся. Це просто факт, який треба прийняти.

В Одесі немає метро, ​​тому там не сховаєшся, як у Києві. Тому на вітринах різних магазинів людям вказують на найближчі бомбосховища.

Після російських атак у суботу, Одеса має серьозні проблеми з енергопостачанням найближчі місяці. Може статися так, що ви сидите в ресторані і раптом вимикається світло. Про це свідчить наведене тут ВІДЕО.

Коли несподівано темніє. Відео: Сибілла фон Тідеманн

Але в Одесі також є генератори. Вони несуть світло, вони шумлять, а деякі з них смердять. Наша прогулянка, як ви можете бачити тут на ВІДЕО, не дуже затишна, на вулицях все одно непроглядна темрява.

Мене це турбує? Чесно кажучи, так. Я щось кажу? Ні. Ольга — хороший хост і показує мені своє місто після роботи.

Генератор на вулицях Одеси. Відео: Сибілла фон Тідеманн

Ми йдемо крізь шум генераторів з увімкненими ліхтариками і я палко проклинаю росіян.

Коли я думаю про майбутню зиму, мені стає страшно.

Сибілла в Одесі. Фото: Sibylle von Tiedemann

#FundReise #MunichKyivLove #18.000 Euro


Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога

Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога жертвам війни

Асоціація “Міст до Києва” підтримує людей, які потребують допомоги, особливо дітей та багатодітні сім’ї.

  • Одержувач: Brücke nach Kiew e.V.
  • Банк: Raiffeisenbank München Süd eG
  • IBAN: DE74 7016 9466 0000 0199 50
  • BIC: GENODEF1M03
  • Ключове слово: #FundTravel

Квитанція про пожертвування може бути видана на суму від 200 євро і більше.

Допомога ЛГБТІК* організаціям

Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Коментарі закриті.