новини

#FundReise День 7 – Запрошення

10.12.2022 | cb — Немає коментарів
0

Електрика та опалення можуть не працювати, але Сибілла продовжує свою місію. Сьогодні вона в гостях у “Гей-альянс Україна” – однієї з найстаріших ЛГБТІК+ організацій в Україні. Ми знайомі з ними вже багато років. Але війна все змінила.

Це блог Сибілла фон Тідеманн, співзасновниці Мюнхен Київ Квіру. Вона більше не хотіла просто спостерігати за тим, що відбувається в Україні, і поїхала туди. У місті-побратимі Мюнхена- Києві вона відвідує наших друзів та партнерів, пише цей блог і збирає пожертви.

Електроенергія: 16 з 24 годин
Температура: мінус 1 градус, всередині 19 (мені пощастило з квартирою)
Пожертви: 4318,67 з 18.000 євро
Особливі випадки: Привітність переходить у фамільярність
Всі записи в блозі: Поїздка Сібілли #FundReise до Києва в розпал війни


“Я просто працюю над завданнями, які виникають”, – відповідає Анна Леонова, коли я запитую її, звідки вона черпає сили. Анна вже кілька років очолює “Гей-альянс Україна”. Це одна з найбільших ЛГБТІК+ організацій в Україні.

У січні вона та її партнерка Олена Ганич, менеджерка “Гей-альянсу Україна”, вирішили залишитися в Україні в будь-якому випадку – незважаючи на застереження іноземних дипломатів. Це сміливо, але й небезпечно, адже їм загрожує небезпека не лише як українкам, але й, особливо, як лесбійкам. Відкриті лесбійки є особливо вразливою групою в Україні.

Передача  випеченого печива власноруч, павербанків та грілок для Гей-альянсу України. Анна Леонова (ліворуч) та Олена Ганіч (праворуч) виглядають щасливими. Фото: Sibylle von Tiedemann

Анна та Олена розповідають мені, як вони пережили перші години війни. Одна з них вже знала, коли інша ще пила ранкову каву в “мирний час”. Вони згадують, як реорганізовували офіс “Гей-альянсу Україна”, який знаходиться близько до центру і тому краще захищений.

Заходи захисту від ядерного удару

Вони пояснюють мені: втікати від війни чи залишитися в країні – це індивідуальні рішення людей, які вони не хочуть коментувати. Кажуть, що на деякий час у Києві залишилися лише люди похилого віку, які через війну перестали отримувати пенсію і змушені шукати собі їжу. І розповідають, як вони обидві вживали заходів захисту від можливого ядерного удару у власній ванній кімнаті.

І тут я згадую, як з Мюнхена перевіряла месенджер Фейсбук, як стежила за всіма постами.

Хрещатик 5 березня, абсолютно порожній. Фото: Анна Леонова

Ми довго сидимо разом, майже три години, і повертається давнє спілкування. Я знаю їх стільки років, вони жили у мене, коли приїжджали до Мюнхена… Війна їх змінила. Це відчувається.

Так само і з людьми, так само і з містом, думаю я собі. Київ якимось чином набув незнайомої для мене «воєнної особистості». І при цьому місто частково виглядає так, як і раніше.

Київ на війні. Позую перед виставкою російських танків біля Михайлівського Золотоверхого монастиря. Фотографія: Сибілла фон Тідеманн

Говориио про війну, історію, німців, українців, росіян. І про Зеленського. Він не був особливо популярним до війни, а зараз він саме та людина, яка потрібна в цій ситуації.

Але повернемося до “Гей-альянсу Україна”, завдання якого з початком війни дуже змінилися. Щодня до організації надходить багато запитів на психологічну та/або гуманітарну допомогу. Всі вони перевіряються і на них даються відповіді. І тому мене одразу проводять до кімнати, де на полицях розкладені продукти харчування для подальшої відправки.

Гей-альянс Україна сформував продуктові набори, яких вистачить приблизно на два тижні – якщо мати власні запаси – і які коштують в еквіваленті 25 євро. “Ви можете приготувати обід з тунцем і локшиною, – пояснює Анна. “Вівсянка з молоком – це сніданок”, – додає вона.

25 євро за набір – це небагато

Не можу втриматися і одразу ж починаю підраховувати: Якщо ця публікація в блозі принесе 1 000 євро пожертв, то Гей-альянс Україна зможе підтримувати 40 ЛГБТІК+ протягом двох тижнів. Хіба це не приємно?! Пожертвуйте тут

У магазинах можна знайти все, що завгодно, але це дуже дорого і неякісно, кажуть Анна та Олена. Продукти вони купують у Польщі, у прикордонних містах Перемишль та Хелм.

Ціни зростають. Фото: Sibylle von Tiedemann

Гей-альянс Україна базується в Києві, але також активно працює в Одесі та Вінниці. Великою проблемою є втрата членів організації. Якщо 24 лютого у них ще було 500 членів, то зараз залишилося лише 200.  Крім того, велика кількість волонтерів, які були серцем організації, тепер зникла.

“Я втратила свій Гей-альянс Україна. Те, що ми будували роками, більше не існує”, – з сумом говорить Анна. Але одразу ж продовжує розповідати, що у новий, набагато більший офіс вони переїхали лише місяць тому. Роблять ремонт, хочуть знову побудувати Квір-дім.

Ми запрошені

Queer Homes були тими культурно- комунікаційними центрами, які до війни працювали в багатьох містах України під егідою “Гей-альянс Україна”. Мюнхен Київ Квір роками підтримували їх фінансово за допомогою спонсорської програми.

І ось, наприкінці, вони ведуть мене у велику кімнату зі сценою.

Анна Леонова та Олена Ганич запрошують Munich Kyiv Queer приїхати до Києва. Фото: Sibylle von Tiedemann

“Ми запрошуємо Мюнхен Київ Квір до нас у гості, коли закінчиться війна”, – впевнено кажуть Анна та Олена.

“Шампанське за наш рахунок”, – відповідаю я.

#FundReise #MunichKyivLove #18.000 Euro

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога

Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога жертвам війни

Асоціація “Міст до Києва” підтримує людей, які потребують допомоги, особливо дітей та багатодітні сім’ї.

  • Одержувач: Brücke nach Kiew e.V.
  • Банк: Raiffeisenbank München Süd eG
  • IBAN: DE74 7016 9466 0000 0199 50
  • BIC: GENODEF1M03
  • Ключове слово: #FundTravel

Квитанція про пожертвування може бути видана на суму від 200 євро і більше.

Допомога ЛГБТІК* організаціям

Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Коментарі закриті.