новини

БЛОГ Рушаймо далі! – Олена Семенова про Мюнхен Прайд

25.07.2013 | cb — Немає коментарів
0
Auf Wiedersehen Olena

Олена Семенова

Мюнхен, 25 Липень 2013 – Рік тому, після першого прайду у Києві, ми були шоковані, розчаровані, розгнівані. Прайд провалився, деякі активісти зазнали побиття, інші – переслідувань. Чи був то кінець, чи початок? Ми зробили все для того, щоб обернути це на початок великого шляху, і цей рік приніс нам успіх. Наш перший в українській історії прайд відбувся цього травня у Києві. Він був добре захищений міліцією, закритий для широкого загалу, короткий – але надзвичайно гордий.

Але ця перемога була б неможлива без дружньої підтримки людей, які були з нами як у важкі часи, так й у великий день нашого тріумфу. Для мене, як для активістки й волонтерки, дуже важливо що наш найбільший соратник – мюнхенська спільнота – має з нами не лише офіціальні та політичні стосунки, але й хорошу дружбу. Саме тому наш Прайд-тиждень у Мюнхені був насичений більш емоціональним спілкуванням, аніж офіційно-представницьким.

Angertorstrassenfest

Angertorstraßenfest

Дякую тобі, мій дорогий Саша Хюбнер, за те, що ті зробив наш перший візит до Мюнхену таким насиченим та продуктивним. Дякую тобі, мій чарівний Конрад Брайер – ти зробив все для того, щоб укріпити стосунки між нашими спільнотами. Дякую тобі, моя прекрасна Сібілла фон Тідеманн, що ти дала мені можливість ближче познайомитися з лесбійською спільнотою на Весняних лесбійських зустрічах цього року.  Таким чином, ми були добре підготовлені до Мюнхенського Прайд-тижню 2013!  Ми приїхали побачитися з людьми, яких ми добре знаємо, з друзями, за якими скучили, зі спільнотою, яка нам насправді близька. Я особисто дуже чекала зустрічі з усіма людьми, що входять до Контактгрупи. Бо це просто чудово – відчувати, що стільки людей долучилися до нашої боротьби за права, знати, що їм реально небайдуже і що вони воліють допомогти нам зробити більше.

Чи хтось помітив, що у нас не  було жодної офіційної зустрічі? Навіть пресс-зустріч з мером Хепом Монатцидером, навіть прийом від Партії зелених були більш схожі на спілкування з хорошими друзями та соратниками, аніж на протокольний офіціоз. Що також вразило: кожна зустріч принесла щось реально корисне. Мої дорогі Уве Хагенберг та Віланд Арндт, ви перетворили зібрання Контактгрупи у вашій чарівній домівці на маленькі свята, й у той же час – на найбільш ефективні перемовини, які ми мали. Як результат сьогодні ми маємо декілька проектів, які розвинуть або відкриють різні сторони нашого міжміського співробітництва. Робота зі спільнотою, з волонтерами, культурний обмін, освіта, розширення прав та можливостей – у нас великі плани!

Я залишала Мюнхен з відчуттям, як то кажуть, світлого майбутнього. Ми – разом, і у цій єдності наша сила. Мюнхенці дають нам приклад того, як важка робота для набуття рівних прав призвела до великої (тим більш у порівнянні  з Україною!) свободи. Ви, друзі, даєте нам бачити наше майбутнє. І ми готові рушати далі.

Besuch bei LeTRa

LeTRa

Вибори

Ах яка ж велика різниця з моїм українським досвідом! Найбільше враження: політики насправді близькі до спільноти, яку представляють. Вони знають про людські проблеми. Вони користуються громадським транспортом. Вони розмовляють с простими смертними. Вони не бояться отримати гостре запитання та знайти відповідь без допомоги армії радників. Для українського ока так незвично бачити, що велика політична партія відкрито підтримує ЛГБТ-спільноту, проводить спеціальні заходи для цієї спільноти, спрямовує на них (на нас!) свою програму.

Лесбійська спільнота

Прайд-тиждень відкрився Лесбійським вуличним фестивалем, і мені було дуже радісно бачити так багато жінок разом та осягати, наскільки ж численна та поєднана ця спільнота – й у той же самий час дуже різноманітна. Можливо, через кільканадцять років, коли наші лесбійки не будуть так залякані для того, щоб вести відкрите життя, у нас також буде така різноманітна спільнота. Молодь, старші жінки, мами, сім`ї, активістки – усі разом.CSD  Marsch Putin Tank

Наомі та Путин

Наомі Лоуренс – моя персональна героїня, я обожнюю її та її творчість. Ідея з Путіним на Танку – відмінна ілюстрація до її таланту: дуже зрозумілий, виразний, чіткий та ясний для усіх меседж. Крім того! Справжній художник має бути не тільки духовно, але й фізично підготовлений. Як спортсменка, я дуже добре розумію, наскільки важко було керувати Танком весь маршрут Прайду у цей спекотний день.

І серце моє зрушила картина сімейної взаємодопомоги, підтримки, любові, якою музикантка Барбара Люкс оточила Наомі. Це так важливо, так необхідно.

Жіноча конференція

Я дуже вдячна представниці Партії зелених у Міській раді Мюнхену Лідії Дитрих  за цей шанс взяти участь у Мюнхенський Жіночій конференції 2013 «майбутнє покоління». Це був чудовий досвід! Феміністки різних поколінь зібралися разом, маючи на меті єдину ціль. Головне відкриття для мене: незважаючи на величезний розбіг економічної ситуації у наших країнах, жіночі проблеми у нас залишаються тими самими. Головне бачення: так, феміністки можуть бути різними та поважати одна одну, зовсім не обов’язково бути єдиною однаковою масою. Так багато відкритих лесбійок брали участь у Жіночій конференції! Насправді у нас стільки загальних проблем і ідей, що наймудріше все ж таки об’єднуватися, аніж відокремлюватися.

Rathaus-Clubbing

Rathaus-Clubbing

Велике спасибі тобі, Ульріка Мьосбауер, за допомогу у розумінні промов та бесід!

ЛГБТ церква

Завдяки Штефані Герлах я мала цей чудовий шанс відвідати ЛГБТ-месу в одній з найбільших протестантських церков Мюнхену. Що вражає: відчуття свободи, любові та єдності. Служба наповнила душі світом, а не страхом та тривогою, що так характерно для недружніх православних церков України. Звичайно, жінки-пасторки також (для мене) символізували це відчуття рівності всіх людей – і перед Богом, і між собою.

(Олена Семенова)

Залишити відповідь