новини

#FundReise День 6 – Темрява

07.12.2022 | cb — Немає коментарів
0

Сибілла переживаэ своє перше відключення електроенергії, але це вже звичайне явище для багатьох людей у Києві. Вона просто вийшла за покупками. Цю статтю вона писала вдома, при свічках і на своєму смартфоні (!). Мобільний інтернет працює, Wifi – ні.

Це блог  Sibylle von Tiedemann, співзасновниці Мюнхен Київ Квіру. Вона більше не хотіла просто спостерігати за тим, що відбувається в Україні, і поїхала туди. У місті-побратимі Мюнхена – Києві вона відвідує наших друзів і партнерів, пише цей блог і збирає пожертви.

Електропостачання: недостатньо
Температура: зима
Пожертви: 3671,51 з 18.000 євро
Особливі події: Великодні кролики
Всі записи в блозі: Поїздка Сібілли #FundReise до Києва в розпал війни


Протягом багатьох років мені дозволяли жити в Києві з Анею, яка прийняла мене так само, як і в 2013 році, коли я приїхала туди з багатьма іншими людьми з Мюнхена, щоб підтримати КиївПрайд. Коли Аня хотіла подражнити мене, вона називала мене дойтше фрау, що вимовляється як “дойче фрау”. Це означає “німкеня”.

Одного разу я запізнилася, а вона написала: “Сибілла, запізнилася на 5 хвилин! Київ тебе розбалував!!!”. У 2017 році вона переїхала до Ізраїлю. Для мене це був неймовірно болючий переїзд. Тоді мюнхенська художниця Наомі Лоуренс, моя подруга, сказала мені: “Хто знає, для чого це все!”. З 24 лютого я знаю: Аня в безпеці.

Перед станцією метро “Університет”. Раніше це була “моя” зупинка. Фото: Sibylle von Tiedemann

На другий день мого перебування в Києві я відвідую “мій” колишній будинок, де жила Аня, і “мою” колишню станцію метро в Старому ботанічному саду. Бачите мішки з піском, складені в штабелі? Це через війну.

Станція метро Хрещатик/Майдан повністю закрита. На відео видно, як потяг просто проїжджає повз неї. Для киян це закриття означає довгі об’їзди. Це також стосується і ЛГБТІК+ організацій, таких як КиївПрайд та Гей-альянс Україна, які базуються тут, у центрі. Вчора я відвідала КиївПрайд.

Великодні кролики та сніговики в шоколадній майстерні “Рошен”. Фото: Sibylle von Tiedemann

Я неодмінно повинна була відвідати шоколадку крамницю Roshen, що належить колишньому Президенту Порошенку, яка була зачинена в понеділок через повітряну тривогу.

На касі я бачу великодніх кроликів поруч із Санта-Клаусом. Я відправляю фотографію Конраду, який зайнятий оновленням цього сайту моїм блогом, і пишу: “Тут більше немає нічого нормального”. І це правда.

Відключення світла. Фотографія: Sibylle von Tiedemann

Справжнє “Ніщо тут більше не є нормальним” відбувається ввечері в супермаркеті. Це моє перше “справжнє” відключення електроенергії. Якщо всередині – особливо для туриста, який перебуває в країні недовго – це може здатися досить затишним, коли ви вечеряєте “при свічках”, то ззовні це неочікувано. І непрактично. А ще – небезпечно.

Так буває в супермаркеті, точніше, перед морозильними камерами. Раптом світло вимикається. Кияни реагують швидко, бо вже звикли до такого. Вони дістають свої смартфони, щоб скористатися ліхтариками. Я фотографую це все.

Касирша хоче вже закінчити робочий день, але я ще можу придбати хліб. Я беру свій смартфон і підсвічую їй. Вона записує номери артикулів у блокнот: робить це так акуратно і чітко.

Вони не можуть повірити, що я плачу рівно стільки, скільки потрібно

У мене 340 гривень. Тримаю гроші в руці. Думаю, чи доречно просити, чи можна сфотографувати цей момент. Але вирішую бути терплячим клієнтом. Вона рахує суму і каже: “З вас 339 гривень”.

Коли я віддаю гроші, вона дратується. Не дивно, адже у мене була точна сума. Кажу їй, що це, мабуть, збіг, і на цьому моя кар’єра касира-сканера закінчилася.

Тільки машини освічують дорогу. Фотографія: Sibylle von Tiedemann

Коли я повертаюся додому, мені здається, що шлях трохи небезпечний. Темно, слизько, світлофори на маленьких вуличках вимкнені, вуличні ліхтарі теж. У вікнах будинків темно. Чи бачать мене водії? Я не дуже хочу це знати.

А як, до речі, ви визначаєте, що у вашій темній квартирі з’явилося світло?

Холодильник знову починає працювати.

#FundReise #MunichKyivLove #18.000 Euro

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога

Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога жертвам війни

Асоціація “Міст до Києва” підтримує людей, які потребують допомоги, особливо дітей та багатодітні сім’ї.

  • Одержувач: Brücke nach Kiew e.V.
  • Банк: Raiffeisenbank München Süd eG
  • IBAN: DE74 7016 9466 0000 0199 50
  • BIC: GENODEF1M03
  • Ключове слово: #FundTravel

Квитанція про пожертвування може бути видана на суму від 200 євро і більше.

Допомога ЛГБТІК* організаціям

Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Коментарі закриті.