новини

День 1 #FundReise – Турботи

02.12.2022 | cb — Немає коментарів
0

Вона більше не хоче просто спостерігати. Сибілла, співзасновниця Мюнхен Київ Квіру, їде до Києва. Вона відвідує наших друзів та партнерів, пише блог та збирає пожертви. Турботи

Електроенергія: 24 години
Температура: емоційні американські гірки
Барометр пожертв: 280 з 18 000 євро
Особливості: Печиво
Всі записи в блозі: Поїздка Сібілли #FundReise до Києва в розпал війни


“Якщо притиснути їх у роті до язика – вони одразу ж розтануть”, – запевняють мене на подвір’ї в Унтергізінгу. “Подивіться, я спакував їх у коробки і зверху наклеїв етикетки. Не можна їх трясти чи перевозити догори дригом”.

“А, так, звичайно, дякую”, – спокійно відповідаю я.

“В тебе всі вдома?”, – думаю про себе. Попереду у мене понад 2 000 км шляху потягом, третина з яких – через зону бойових дій. І я маю слідкувати за тим, що зверху, а що знизу у моїй не надто легкій валізі?!

4240 грамів печива

Те, що звучить як наркоторгівля, насправді є глибоко людським жестом. Аби я не опинилася в Києві з одними лише павербанками та батарейковими лампами, Тайке з Мюнхен Київ Квір розпочала кампанію з випічки. Можна сказати: найбільшої за всю 10-річну історію контактної групи. 4240 грамів печива – відмінний результат!

Зважено з точністю до грама. © Munich Kyiv Queer

З іншого боку, я збираюся розпочати свою найбільшу кампанію з пакування речей. І тут є свої виклики. Що везти в регіон з масовими проблемами з опаленням та електроенергією? Логічно, що ключовими є лише два питання: це гріє? Чи світить? Тоді пакуємо.

Чи гарно воно виглядає?

При цьому я натрапляю на дуже цікаві взаємозвʼязки. Чи знаєте ви, що все, що дає світло – проблематичне з точку зору ваги, і до того ж крихке, а все, що гріє – це питання розміру, але воно не ламається? Чи гарно воно виглядає – це вже другорядний критерій.

Також у подорож вирушають 12 екземплярів грілки Fashy, назва яких змушує замислитися про хід думок їх творців. Що це – неуважність, правий екстремізм, чи, може, алкоголь?

Зима воєнного часу 2022 року в Україні: грілки використовуються не лише на лікарняних ліжках, а й у холодних офісах. © Sibylle von Tiedemann

Навіть за дев’ять годин до вильоту виникають нові питання: чи мають потяги в Україні також такі масові проблеми з опаленням? Це не зовсім порожнє питання, оскільки в неділю я проведу в поїзді майже 12 годин. Якщо все піде за планом.

Дякую, Сергію!

Як добре, що ми маємо можливість говорити про це з Сергієм Сумлєнним. Сергій очолював Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля у Києві з 2015 по 2021 рік. Кожного разу, коли група від Мюнхен Київ Квір перебувала в Києві, вони також відвідували Фонд ім. Бьолля. Ці зустрічі завжди були дуже інформативними та надихаючими, навіть якщо вони більше стосувалися політики і менше одягу для подорожей. Оскільки Сергій відвідав свою стару батьківщину в листопаді, він зміг дати мені багато цінних порад для #FundTravel. Дякую, Сергію!

3 Завжди допомагає при підготовці: Сергій Сумлєнний © Sibylle

Сьогодні вранці ми нарешті вирушили в дорогу. Мало того, що у мене в багажі 4240 грамів печива, так я ще й сама зовсім не своя. Просто це не банальна подорож. Спочатку я майже на 40 хвилин раніше приходжу на вокзал, потім замовляю латте у квиткового контролера, по дорозі до туалету перечіпляюся за шнурки, і, нарешті, випадково вмикаю італійську поп-музику з Сан-Ремо у тихому вагоні. Але, незважаючи на це, я благополучно прибула до Берліна. Навіть печиво, все ціле.

Перший етап #FundJourney пройдено.

Пообіді мене запрошують до Анже. Вже традиційний візит під час перебування в Берліні. Анже була співорганізаторкою художньої виставки на Лесбійській весняній зустрічі в Мюнхені у 2013 році. Тоді вперше була показана виставка українських лесбійок “Без права бути собою” Наталії Рой. Загалом ми запросили шістьох активісток та активістів з України. Мені подобається згадувати той час.

Йдеться про право на життя

З 24 лютого 2022 року ситуація докорінно змінилася. Йдеться вже не про те, хто кого може цілувати. І не про те, що розглядається як питання прав людини, а що – як кримінологічне питання.  Йдеться про право на життя.

Чи можуть 4240 грамів печива змінити ситуацію? Коли я дивлюся на фото Зеленського і Рєзнікова в Твіттері після 85 годин війни (див. День О), я думаю про себе: так. 4240 грамів печива, випеченого і упакованого з такою любов’ю, безумовно, допоможуть.

Як і ваші пожертви!

Зустріч з Анжелою та Паулою. Лео, на жаль, не зміг бути присутнім. Всі троє підтримали Весняну зустріч лесбіянок у Мюнхені в 2013 році. © Sibylle von Tiedemann

#FundReise #MunichKyivLove #18.000 Euro

Ви можете допомогти


Індивідуальна допомога

Munich Kyiv Queer має власну кампанію зі збору коштів: www.paypal.me/ConradBreyer – це кампанія для підтримки людей в Україні, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх десяти років. Вони наші друзі та партнери. Ми знаємо їх особисто і сумуємо за ними. Проте Munich Kyiv Queer – це ініціативна група, а не асоціація, тому ми не можемо видавати квитанцій про пожертвування. Але ми можемо допомогти швидко, прямо й безбюрократично. І ми це вже робимо.

Допомога жертвам війни

Асоціація “Міст до Києва” підтримує людей, які потребують допомоги, особливо дітей та багатодітні сім’ї.

  • Одержувач: Brücke nach Kiew e.V.
  • Банк: Raiffeisenbank München Süd eG
  • IBAN: DE74 7016 9466 0000 0199 50
  • BIC: GENODEF1M03
  • Ключове слово: #FundTravel

Квитанція про пожертвування може бути видана на суму від 200 євро і більше.

Допомога ЛГБТІК* організаціям

Для підтримки ЛГБТІК* в Україні ми допомогли створити Альянс Queer Emergency Aid Ukraine, до якого залучено багато німецьких правозахисних ЛГБТІК* організацій. Усі ці групи мають доступ до дуже різних правозахисних організаційв Україні та використовують зібрані кошти на терміново необхідну допомогу чи евакуацію квір-людей. Кожна пожертва допомагає і стовідсотково використовується на користь квір-людей в Україні. Тут ви також можете отримати квитанції про пожертвування. Пожертвувати можна ТУТ

Питання? www.munichkyivqueer.org/пожертви-2/

Коментарі закриті.