проекти

Прем’єра: Інший, ніж інші

18.08.2021 | cb — Немає коментарів
0
This image has an empty alt attribute; its file name is Anders3-1024x768.jpg
Сцена фільму “Інший, ніж інші”. Права: Музей Кіно Мюнхена 

“Інший, ніж інші” – це перший фільм, який піднімає тему гомосексуальності. Але ця стрічка, яка збереглася лише фрагментами, також викликала жорстку хвилю цензури та заборон. Ми покажемо її в реставрованому варіанті в п’ятницю перед маршем рівності в одному з київських кінотеатрів. Цей фільм представить Штефан Дрьослер з Музею Кіно Міста Мюнхен. Захід проходитиме українською мовою.

Розчулені глядачі

Фільм описує життя гея-віртуоза-скрипаля (актор Конрад Вайдт), який попадає в пастку шантажу через стосунки з іншим чоловіком та закінчує життя самогубством. Схожою долею закінчувалося життя сотень геїв в ті часи в Берліні.

Прем’єра фільму “Інший, ніж інші” відбулася в 1919 році в Берліні з великим успіхом і перебувала в кінопрокаті багато місяців. Але публіка поділилася на два табори: oдні залишали кінотеатр глибоко проникнуті долею головного героя, інші створювали групи, які заважали перегляду стрічки. Режисер фільму Річард Освальд та його консультант, сексопатолог Магнус Хіршфельд, ставали ціллю  антисемітських нападок. Наприкінці 1920 року фільм було повністю заборонено.

This image has an empty alt attribute; its file name is Anders2-1024x768.jpg
Сцена фільму “Інший, ніж інші”. Права: Музей Кіно Мюнхена 

В середині 20-х років кіностудія Освальда потрапила в фінансові труднощі, Магнус Хіршфельд зумів взяти права на фільм “Інший, ніж інші”, який не приносив прибутків, на себе. Він зробив з нього скорочену версію, яку вмотував останнім епізодом в фільм “Закони кохання”, який в науковій формі висвітлює тему продовження роду та третьої статі.

Авантюрист Хіршфельд 

В останній главі під назвою “Невинно  засуджені! Трагедія одного гомосексуала” ведеться боротьба проти параграфа 175. Кіноцензура одразу побачила, що йдеться про скорочену версію “Іншого, ніж інші” та швидко заборонила останню главу. 

Але Хіршфельд зміг за себе постояти: він персонально супроводжував покази “Законів кохання” та доповнював їх виступами, в яких висвітлював заборонені частини фільму. Тільки в 1932 році практично повна версі фільму “Закони кохання” була дозволена з переробленими назвами глав для показу у вузькому колі лікарів та наукових інститутів медицинського спрямування.

This image has an empty alt attribute; its file name is Anders1-1024x768.jpg
Сцена фільму “Інший, ніж інші”. Права: Музей Кіно Мюнхена

За кордонами Німеччини є докази показів фільму “Закони кохання” в 1920-ті роки в Чехословаччині. На сьогодні єдиним матеріалом, який зберігся,  є версія з українськими субтитрами, яка трохи скорочена та з переробленими назвами глав

Місія Хіршфельда 

Коли нацисти прийшли до влади, Хіршфельд був вимушений покинути країну, а його архіви було знищено. Після цього, фільм було втрачено на сорок років, поки фрагмент його документального фільму було знайдено в Україні, включаючи скорочену версію “Іншого, ніж інші”. За допомогою фотографій, документів та інших матеріалів, Музею Кіно Міста Мюнхена вдалося зробити реконструкцію цього фільму. 

This image has an empty alt attribute; its file name is Anders6a-1-1024x768.jpg
Сцена фільму “Інший, ніж інші”. Права: Музей Кіно Мюнхена

Ми з гордістю представимо цей шедевр під час КиївПрайдy. Фільм та захід буде супроводжуватися перекладом з німецької на українську мову. 

Коли: 17 вересня 2021, 18:00
Де: Київ Прайд, кінотеатр буде анонсовано
Контакт: conrad@MunichKyivQueer.org
Організатори: Київ Прайд, Музей Кіно Мюнхена, Munich Kyiv Queer, CSD München, Відділ Культури Міста Мюнхен

Коментарі закриті.