новини

Становище ЛГБТ в Україні у 2020 році: спільнота онлайн

06.02.2021 | cb — Немає коментарів
0
Drones carried the Rainbow flag to the sword of the Mother Motherland monument in Kyiv on 21 June 2020. Photo: Screenshot KyivPride video

Пандемія ковіду стала головним фактором, який впливав у 2020 році на повсякденне життя українського суспільства, зокрема й ЛГБТ-спільноти. Через відповідні карантинні заходи переважна більшість ЛГБТ-подій, запланованих на цей рік, були проведені в онлайн-форматі, за допомогою інтернету.

Однак, навіть в таких умовах, українські ЛГБТ-організації та активіст/ки, загалом, успішно використовували наявні можливості зі здійснення інформаційної, просвітницької, адвокаційної та іншої діяльності.

Марш Рівності у традиційному форматі масової ходи

Хоча наймасовіша та найпомітніша ЛГБТ подія року в Україні – Марш Рівності у Києві – відбулася лише віртуально, її організатори спромоглися привернути увагу до проблем ЛГБТ-спільноти за допомогою ефектних публічних акцій, і насамперед віртуальному прикрашенні найбільшої в Україні скульптури Батьківщини-матері веселковим прапором.

Тоді, як прайд-акції в Одесі та Харкові пройшли значно скромніше, ніж зазвичай, у Запоріжжі все ж таки успішно відбувся перший Марш Рівності у традиційному форматі масової ходи.

Zaporizhzhya Pride. Photo: Gender Z

Вочевидь, саме карантинні обмеження на масові заходи та фізичне спілкування сприяли різкому зменшенню задокументованих у 2020 році Центром “Наш світ” випадків нападів, дискримінації та інших порушень прав ЛГБТ в Україні: 188 проти 369 у попередньому 2019 році. В іншому, ситуація у цій сфері принципово не змінилася: право-радикальні угруповання відстежували та намагалися зірвати будь-які ЛГБТ-заходи, а ефективність дій поліції з попередження та протидії їхнім нападам, загалом, була низькою.

Втім, слід відзначити цілком професійну та ефективну роботу співробітників МВС у Запоріжжі, які у співпраці з організатор/ками Маршу Рівності у цьому місті забезпечили його надійну охорону від агресивних супротивників ЛГБТ.

3аконопроєкт про криміналізацію злочинів ненависті

З великим запізненням, Міністерство внутрішніх справ все ж таки розробило законопроєкт про криміналізацію злочинів ненависті, зокрема, за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, як це було передбачено Планом дій у сфері прав людини на період до 2020 року. Однак, воно так і не внесло його на розгляд Кабінету Міністрів, як теж було передбачено цим документом.

Спроба 2 розглянути у Верховній Раді депутатські законопроєкти з цієї теми теж завершилася невдало: три альтернативних проєкти поправок до Кримінального кодексу не отримали підтримки у парламентському профільному комітеті та були зняті з розгляду.

KharkivPride in 2020 was actually a protest in driving cars. Photo: @arrideo

У 2020 році закінчився термін дії першого в Україні Плану дій у сфері прав людини, але Міністерство юстиції у співпраці з громадянським суспільством розробило новий План дій наперіод до 2023 року, до якого були перенесені головні невиконані ЛГБТ компоненти попе-реднього документу: розробка законопроєктів щодо криміналізації злочинів з мотивів нетерпимості та запровадження в Україні інституту реєстрованого цивільного партнерства, доступного для одностатевих пар. Цей документ, однак, ще не був ухвалений на початок 2021 року.

Cоціологічні опитування демонструють повільне зростання в українському суспільстві терпимості та прийняття ЛГБТ людей

ЛГБТ-питання у 2020 році не грали важливої ролі в суспільному житті України. Варто, однак, відзначити, що соціологічні опитування демон-струють повільне зростання в українському суспільстві терпимості та прийняття ЛГБТ людей.

Source: Nash Mir, “Community online“, 2021, Annual Report on the situation of LGBTI* in Ukraine

Коментарі закриті.