новини

Що треба, аби зацікавити 50 людей? (спойлер: посмішка та трохи англійської)

18.07.2019 | cb — Немає коментарів
0

Під час Прайд-тижня у Мюнхені було організовано молодіжний обмін між ЛГБТ-активістами та активістками Баварії та благодійного фонду «Гендер Зед» із Запоріжжя.  Як це було і що приніс перший день – розповідає учасник Костянтин Андрєєв.

Наш перший день у Мюнхені був неймовірно насиченим. Спочатку два перельоти, потім заселення, а далі – емоційна зустріч із нашими німецькими друзями, які чекали нас ще з часів першого етапу обміну. Втім, розслаблятися часу не було – нас чекали перші сесії та знайомство з найбільшими ЛГБТІ-організаціями Баварії.

Знайомство нашвидкуруч

Наше перше випробування виявилося доволі складним. Уявіть, що навколо вас – десяток столів, за якими стоять незнайомці. І необхідно обійти всі столи та з усіма познайомитися. Виглядає щонайменше несподівано, еге ж? Додайте до цього те, що більшість з нас знає англійську на середньому рівні. Але головною фішкою було те, що біля кожного стола ми мали простояти рівно 5 хвилин, не більше. Після цього дзеленчав таймер і ми мали перейти на наступну локацію.

Про декілька ініціатив, які мені запам’яталися найбільше, – нижче:

Важливий кожен голос

Звісно, усі бачили талант-шоу на зразок «Голосу країни». От тільки зазвичай на сцену виходить одна людина. А що буде, якщо вивести на сцену цілий хор? Це вирішили перевірити ЛГБТ-учасники та учасниці організації «Philhomoniker/Melodiva», які розказали нам про себе. Ця ініціативна група існує вже багато років. Вони збираються, обирають пісні та запалюють! І роблять це так, що їх чутно мешканцям будинків поруч. Не дивно, що їхні концерти з програмою «Melodiva 7.0» заплановані на роки вперед! На репетиціях цих талановитих співаків та співачок завжди відкриті двері, тому можна прийти та подивитися, а ще й спробувати свої вокальні дані! А іноді дверей просто немає, адже «Philhomoniker/Melodiva» виступають просто неба – у ботанічних садах, парках або вулицях міст. Вірю, що одного разу про них дізнається весь світ – наприклад, зі сцени Євробачення. Як це буде – легко уявити. Можна побачити їхній виступ в YouTube. Video:

Шлях до прийняття

Далі ми мали познайомитися із Інститутом молоді Німеччини. Вже більше 50 років він проводить дослідження життєвих ситуацій, які трапляється з дітьми, молоддю та сім’ями. Також ця установа консультує національні уряди, німецькі федеральні держави та місцеві органи влади та надає поради для професійної практики. Для нас аналітикиня інституту презентувала дослідження «Камін-аут – що далі?», яке замовила держава. Складно уявити, що в Україні подібну роботу замовить якийсь департамент або управління. А в Німеччині це наріжний камінь для роботи з молодими геями, лесбійками, бісексуалами та трансгендерами. Втім, проблеми із прийняттям ЛГБТ досі є навіть в Європі. Наприклад, в одному з розділів дослідження розглядаються побоювання молоді перед камін-аутом. Найчастіше це нерозуміння з боку друзів (73%) та сім’ї (69%) та болісні насмішки (66%). Є ще більш тривожні проблеми – сексуальні домагання (36%) та фізичне насилля (20%). Це означає, що нам в Україні є куди рухатися і ми цілком можемо використати це та інші досліження у власній роботі. До речі, переглянути працю «Камін-аут – що далі?» можна у Гендер Зед – примірник тепер є у нашому офісі.

Обізнаний – озброєний

Також ми познайомилися з організацією S’AG Safety, яка займається профілактикою ВІЛ та інших інфекцій, зо передаються статевим шляхом. Без сумніву можу відзначити, що вони справжні професіонали. Думаю, багато хто погодиться, що тема захищеного сексу не виглядає аж занадто цікавою. Мовляв, не забувай про презервативи, що тут ще сказати? Але S’AG Safety вдається зацікавити своєю діяльністю – тому що вони роблять її дуже креативно. Їхні буклети – яскраві та молодіжні, а також містять стильні сувеніри. Хлопці показують у своєму ком’юніті цікаві документальні фільми, проводять фотосесії, а ще організовують вечірки, на які мріє потрапити увесь Мюнхен : ) Деякі ідеї ми вирішили «вкрасти» – звісно, з дозволу з дозволу S’AG Safety. Тому вже скоро очікуйте креативні заходи і в Запоріжжі. Оце справді корисний обмін – креативні ідеї подорожують світом та допомагають ком’юніті в інших країнах.

Замість післямови

Звісно, це не все, що запорізька делегація розкаже про своє перебування у Німеччині. Очікуйте розповіді нашого активу у наступних постах блогу.

Залишити відповідь