новини

Блог волонтерів: тиждень в Мюнхені очима українських ЛГБТ+активістів

19.04.2019 | sm — Немає коментарів
0

Евгения Лобанова

Так много слов поддержки и благодарности было сказано уже и будет сказано снова и снова – вслух, в наших сообщениях, постах, блогах и, конечно, самое главное, в делах. Ежедневные знакомства, новые эмоции, открытия, активности захватили нас и погрузили в атмосферу творчества, вдохновения, желания меняться и менять мир вокруг себя к лучшему.

Здесь равенство людей не вызывает сомнений, а комфорт и уважение воспринимается как базовая потребность, доступная вне зависимости от признаков сексуальной ориентации и гендерной идентичности. Ценно было узнать о пути борьбы каждой организации, а также о вызовах, которые принимаются и сегодня. Это возможность видеть путь, поделенный на активные, благополучные периоды, либо периоды застоя и консервативных мер, препятствующих развитию. Это немного похоже на машину времени – оказавшись на несколько дней в более прогрессивном обществе, мы смогли не только пользоваться результатами прогресса, но и сталкиваться с новыми задачами, проблемами и даже возможными угрозами, чтобы вместе иметь возможность подумать о них уже сейчас. Наши страны такие разные, наши пути и менталитеты так сильно отличаются, но все мы остаемся людьми, а это так важно.

Я благодарю всех, кто приняли участие в организации, дискуссиях, кто звали нас в гости и на экскурсию, переводили для нас и просто водили нас на прогулки. За ваши открытые сердца, за вашу любовь и доброту к нам, за новые и старые песни, смех и слезы, объятия, приглашения, признания, в общем все, чем были полны эти дни.

Увидимся в Украине!

 

Квітана Демків

Oh, my Blog:) Мюнхенці замутили нам сильну і велику програму, так що під кінець тижня голова у мене була як переповнена карта пам’яті. Але почнемо спочатку!

Прилетіли ми в суботу ввечері і нам влаштували вечерю в лезбійському центрі; було весело і смачно, дочекалися і познайомились із своїми хостами та й порозходились. В неділю зранку ми зібралися в музей. Коли врешті таки зібралися то сходили навіть в два! Дуже рекомендувала б любителям сучасного (і трошки минулостолітнього) мистецтва заглянути в Пінакотеку Модернову, є що подивитися, навіть якщо в мистецтві ніц не шариш.

І в обід у нас уже почалась програма. Майже весь тиждень ми збиралися в центрі для геїв Sub (по вечорах в барі, там же) і в перший день нам трохи розказали про те, що нас чекає; була дуже цікава лекція по історії ЛГБТ руху в Мюнхені (у них навіть архів є і тревел-гід по пам’ятних тематичних місцях, то круто дуже є). Помітили трохи схожих тенденцій, може й шляхів їх вирішення.

В понеділок ми дізналися, як функціонують три організації (від їх керівників): центр для геїв, великий консултаційний центр з питань ВІЛ та біженців, а ще про центр для ЛГБТІК-молоді Diversity (він єдиний, до речі, влаштований для всіх статей, але тільки з 14 до 27 років).

На наступний день у нас було знайомство з політиком від партії зелених; також дуже цікаво було, що і серед політиків Мюнхену є відкриті геї. На вечерю ми пішли в найстаріший ЛГБТ ресторан (і готель, і сауна, і хто зна що ще там є, окрім чудесного виду з тераси на даху), і натрапили на фото Фреді Меркюрі, який там тусив.

За наступні дні ми дізналися як працюють і побували в ще кількох організаціях. Мені сильно запам’ятався візит в організацію для транс- та інтерсекс людей, надзвичайно привітна атмосфера, цікава та структурно подана інформація, навіть на наші всякі питання. І ще знайшли багато спільного із HikeDykes – самоорганізованою групою лесбійок для цікавого проведення вільного часу – вони теж роблять вечори настолок, і навіть в гори ходять! Познайомились із групою людей, які це все для нас придумали та організували і обговирили проекти які у нас в процесі програми появилися та можливу наступну співпрацю. Munich KyivQueer – незмірне Данке Шьон за такий насичений тиждень та чудесних людей, з якими я познайомилась завдяки Вам!

А ще ми побували в театрі, нас завели в такі секретні його закутки, де тільки працівники й бувають, і кожного разу ми переміщалися на новому ліфті. В кінці вирішили що так як ми всі люди мистецтва – то лишаємся в театрі і працюєм там. Але все таки після чергового ліфту ми якось опинилися на вулиці, ну а театр ще нас почекає.

Ще ми встигли між тим всім полазити по мюнхенських вулицях, церквах і гей-барах, і за ними всіма будемо сумувати, як і за людьми, які геть нормально ставляться до хлопців з помадою на губах та дівчат, які цілуються біля метро:)

Мюнхен – це було класно, хочу ще!

Никита Марковский

Это были волшебные 8 дней!

Каждое мероприятие и каждый спикер на нем открыли для меня много нового. Отдельно хочу отметить High Dykes. Их работа для меня стала вдохновением. Встреча с представителями трансгендерных общин дала понять, что даже не смотря на значительный прогресс в развитии ЛГБТ-культуры  и принятие её в немецком обществе; тем не менее,  существуют проблемы и вопросы, которые нужно решать.  

Социальный центр помощи малоимущим стал для меня  ярким примером организации работы на волонтерских началах. Много бесценной информации дали представители СПИД центра и профилактики ВИЧ. Особенно по теме PrEP. Об этом мало говорят в Украине. Ну и, конечно же, неизгладимое впечатление произвела работа центра SUB. Такой себе всемирный ЛГБТ-очаг. Полюс притяжения! Поразила его трансформация из дневного обучающего офиса в шумный ночной клуб!

Кроме информационных встреч, не могу не отметить яркий досуг. Посещение театра, совместные ужины у Уве дома. Они сплотили нашу команду, сделали нас ближе. Эти вечера с вкусной едой и песнями под гитару до сих пор звучат в сердце. Рад, что все эти мероприятия проходили именно в городе Мюнхен. Я смог познакомится с удивительной архитектурой этого города, осмотреть его многочисленные достопримечательности, посетить музеи, выставки, храмы. Совершить ночное рандеву по гей-клубам и барам города, завести новые знакомства и встретить много ярких интересных людей! Это произвело неизгладимое впечатление и массу счастливых эмоций.

Последний день и презентация собственных идей дали толчок и вдохновение воплотить их в жизнь и реализовать в Украине! Главный результат этой поездки для меня – это вера, что подобное будет в моей стране. Но только благодаря активной работе и действиям. И я уже начал реализовывать презентованные мною проекты!

Спасибо Уве, спасибо Мюнхену, спасибо каждому, с кем я имел возможность познакомиться, спасибо ГАУ! И о погоде: наблюдается Северное сияние!

Aнтон Ханбір 

Неймовірні ком’юніті, сердечні люди, тонни корисної інформації – це те, що нас оточувало протягом тижня обміну досвідом в Мюнхені. Всі наші зустрічі з представниками ЛГБТІ+ організацій були насичені інтерактивом, дискусіями. Особисто я не міг всидіти на стільці і дуже часто підбігав до фліпчарту, щоб записати (замалювати) основні тези спічу. 

Найбільш вражаючою для мене була зустріч з депутатом з партії Зелених – Домініком. Він дивовижний! Молодий, красивий, щирий та прогресивний. Він розповів нам багато ціковго про партії в Баварії. Не дивлячись на те, що Баварією правлять зазвичай консерватори – ліберали стабільно тримають свій відсоток в парламенті. А ще нам не один раз вказали на те, що політика це не тільки президент, депутати – а ще й менш дрібні, але не менш важливі речі. Такі, як самоорганізація, вирішення локальних проблем, тощо. 

 

Я відчуваю неймовірне натхнення! Під час подорожі у мене в голові сформувалося два проекти, які я спробую реалізувати в Києві. Перший (надихався я самоугрупуванням лісбійок які ходять в гори HikeDykes) – це походи ЧСЧ молоді до барів, кафе тощо. Другий (дуже амбіційний і складний) – це створити ком’юніті центр для сладних ЧСЧ підлітків. Такі молодики часто, через внутрішню гомофобію і нездатність прийняти себе, потрапляють до ультраправих угрупувань. Мені здається, що якщо їх можна буде збирати у безпечному для них середовищі, і з ними будуть працювати професійні психологи – це допоможе їм надалі інтегруватись у спільноту і бути безпечними для інших. 

Дуже дякую всім, хто зробив цю подорож можливою! З любов’ю – Антон.

Залишити відповідь